Dit is uw olympische programma van zaterdag 24 juli

  Nu de openingsceremonie achter de rug is, kunnen de atleten zich focussen op hun disciplines. De eerste dag onder de olympische vlam is meteen goed gevuld. Naast een pak Belgen komen ook enkele buitenlandse sterren in actie. Wij pikten voor u er enkele dingen uit om naar uit te kijken.

  De Belgen: wielrennen, hockey, judo, basket en roeien

  Als eerste aan zet: de Belgische wielerploeg met Remco Evenepoel, Wout van Aert, Greg Van AvermaetMauri Vansevenant en Tiesj Benoot. Zij beginnen om 4 uur aan hun olympische wegrit. De verwachtingen in België zijn hoog. "De schuld van Wout", oordeelt Evenepoel met een knipoog.

   

  In het judo komt Jorre Verstraeten als eerste in actie. In de klasse tot 60 kilogram neemt hij het op tegen de Duitser Moritz Plafky. Een op papier haalbare kaart. De kamp is te volgen vanaf 4 uur.

   

  Tim Brys en Niels Van Zandweghe moeten niet veel later vol aan de bak in de reeksen van de lichte dubbeltwee. Het Belgische duo zit naar eigen zeggen "in de zwaarst mogelijke reeks", maar wil zich sowieso plaatsen voor de finale. Of dat lukt, kunt u zien vanaf 4.10 uur.

   

  De Red Lions openen hun olympisch hockeytoernooi tegen Nederland. Meteen een klepper op de Spelen, vanaf 4.45 uur te volgen. Het doel is duidelijk bij de Lions: goud. De generale repetitie, met winst tegen olympisch kampioen Argentinië, verliep alvast goed.

   

  De 3x3 Belgian Lions spelen twee keer op zaterdag. Om 11.40 uur nemen de basketters het op tegen Letland, om 15.25 uur krijgen ze gastland Japan voorgeschoteld. België is als nummer 15 van de wereld het laagst gerangschikte team op de Spelen, maar de Lions hebben in het verleden de tegenstanders van morgen al verslagen.

  uur Belg sport/wedstrijd
  1.30 u (+ 3.45 u) Jessie Kaps kwalificaties 10m luchtgeweer (+finale)
  4 u Remco Evenepoel wegrit
  4 u Wout van Aert wegrit
  4 u Greg Van Avermaet wegrit
  4 u Tiesj Benoot wegrit
  4 u Mauri Vansevenant wegrit
  4 u Jorre Verstraeten judo -60kg 
  4 u Joran Vliegen & Sander Gillé tennis: dubbelspel tegen Koolhof/Rojer (Ned)
  4.10 u Tim Brys/Niels Van Zandweghe roeien: reeksen lichte dubbel-twee
  4.45 u Red Lions hockey: België-Nederland
  6.50 u Nina Sterckx gewichtheffen 49kg groep A
  3e match vanaf 4 u Elise Mertens/Alison Van Uytvanck tennis: dubbelspel tegen Muguruza/Suarez Navarro (Spa)
  10 u Laurence Roos paardensport: dressuur dag 1
  10 u Domien Michiels paardensport: dressuur dag 1
  10 u Larissa Pauluis paardensport: dressuur dag 1
  11.40 u + 15.25 u 3x3 Belgian Lions Letland-Belgie en België-Japan

  Zieke Epke Zonderland op zoek naar finaleticket

  In het turnen staat Epke Zonderland klaar voor zijn kwalificaties aan de rekstok. Om 3 uur doet de olympische kampioen van Londen 2012 een gooi naar een finaleplek. Een hele opgave, want hij sukkelt met maagproblemen.

   

  De Nederlander kan niet genoeg eten en heeft weinig energie om een oefening af te werken. Zijn Japanse rivaal aan de rekstok, Kohei Uchimura, doet een gooi naar zijn vierde gouden medaille op de Spelen.

   

  In het voetbal staat er ook meteen een topaffiche op de agenda voor onze noorderburen. De Nederlandse dames nemen het op tegen Brazilië. Kunnen ze schitteren op de Spelen? De aftrap volgt om 13 uur.

  Olympisch en paralympisch atlete Natalia Partyka

  De Poolse tafelstennisster Natalia Partyka is een van de weinige atleten die zowel actief zijn op de Olympische als de Paralympische Spelen. Ze werd geboren zonder rechteronderarm, maar dat houdt haar niet tegen om te sporten op topniveau.

   

  Ze was er al bij in Peking 2008. In Londen 2012 behaalde ze haar beste resultaat. Haar eerste partij op deze Spelen begint om 8 uur tegen de Australische Michelle Bromley.

  De eerste gouden medaillewinnaar van Team GB?

  Zwemmer Adam Peaty is de eerste Britse ster die in actie komt. Hij is de wereldrecordhouder op de 50 én 100 meter schoolslag. Om 13.40 uur werkt hij zijn reeks van de 100 meter schoolslag af.

   

  Als alles volgens plan verloopt, wordt Peaty de eerste goudenmedaillewinnaar voor Team GB. Dat kan hij met enige zekerheid verkondigen, want niemand komt nog maar binnen de seconde van zijn wereldrecord (56"88) op de 100m schoolslag.

  Lees ook: