Ga naar de inhoud

Van Indians naar Guardians: honkbalploeg Cleveland kiest 'minder kwetsende' bijnaam

 vr 23 juli 2021 17:28
De Cleveland Indians worden omgedoopt tot de Cleveland Guardians.

De Amerikaanse baseballploeg Cleveland Indians verandert na meer dan 100 jaar zijn bijnaam. Nadat er discussie was ontstaan over de racistische bijklank van het woord 'Indians' kiest de ploeg uit Ohio er nu voor zich om te dopen tot de Cleveland Guardians.

De Cleveland Indians komen uit in de Major League Baseball (MLB), de hoogste honkbalcompetitie in Noord-Amerika. Sinds 1915 staat de club bekend als de Indians, een verwijzing naar de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Staten.

 

Toch kwam er de afgelopen jaren al veel kritiek op die bijnaam, want door de vele racistische incidenten in het land werd die benaming steeds meer gezien als een uiting van racisme.

 

Vandaag kondigde de ploeg dan ook aan als de Cleveland Guardians door het leven te zullen gaan. Een verwijzing naar de de standbeelden op de Lorain-Carnegie Bridge, die het centrum van Cleveland verbindt met de wijk Ohio City.

 

Met acteur Tom Hanks als voice-over plaatste de baseballploeg vandaag een indrukwekkende video op Twitter waarin de naamsverandering wordt uitgelegd. 

 

Na de Washington Redskins (nu Washington Football Team) is Cleveland het 2e team in een Amerikaanse topsportcompetitie dat om die reden tot een naamsverandering overgaat.

De video met Tom Hanks als voice-over:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.