Algerijnse judoka wil niet tegen Israëliër kampen en trekt zich terug

Fetih Nourine (in het wit) weigert vanwege de Palestijnse kwestie te vechten tegen een Israëliër.

De Olympische Spelen zijn officieel nog niet begonnen of er is al een eerste politiek relletje. Fethi Nourine werd in zijn tabelhelft van het judo gekoppeld aan de Israëliër Tohar Butbul en dat was voor de Algerijn genoeg om zich af te melden.

Fethi Nourine had maandag normaal gezien eerst tegen de Soedanees Abdalrasool moeten vechten, maar als hij die match had gewonnen zou hij wellicht tegen de Israëliër Tohar Butbul uitkomen. En daar heeft Nourine geen zin in.

 

"We hebben hard gewerkt om ons voor de Spelen te plaatsen, maar de Palestijnse kwestie is belangrijker", zegt Nourine op de Algerijnse televisie.

 

Het is niet de eerste keer dat de 30-jarige Nourine zich wegens politieke motieven terugtrekt uit een competitie. Op het WK 2019 deed hij dat ook al. In het verleden weigerden ook judoka's uit Iran om tegen hun collega's uit Israël te vechten.

Tohar Butbul