Sport verbroedert: gevluchte Syriërs ontmoeten elkaar tijdens openingsceremonie

  Een bijna onopvallend beeld met nochtans heel wat betekenis tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen: 2 mannen die elkaar in de armen vallen. Het blijken 2 Syrische broers te zijn, die in Tokio elk voor een ander "land" uitkomen.

  De broers Mohamad en Alaa Maso vluchtten een kleine 10 jaar geleden na een ware odyssee uit Syrië. Ze belandden uiteindelijk in Nederland, waar ze na een paar jaar bij een gastgezin het land werden uitgezet, richting Duitsland.

   

  Daar gingen beide broers op zoek naar hun olympische droom: Mohamad in het triatlon, zijn jongere broertje Alaa in het zwemmen. Die laatste kreeg uiteindelijk een statuut als vluchteling en kan zo straks als lid van het vluchtelingenteam op de 50 meter vrije slag zijn kunsten tonen.

   

  Mohamad is wel nog altijd officieel een Syrisch staatsburger, ook al trainde hij de laatste maanden richting de Spelen toch weer in Nederland. Het volstond om zich te kunnen plaatsen voor Tokio.