Taekwondoka Achab wil er staan in Tokio: "Ik voel me nu gelukkiger"

De ontgoocheling was in Rio groot bij Achab.

5 jaar geleden reisde Jaouad Achab als topfavoriet af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De taekwondoka kon de hoge verwachtingen toen niet inlossen en ging zonder medaille naar huis. In Tokio krijgt hij zaterdag een nieuwe kans.

"In Rio was ik misschien wel de grootste favoriet. Nu is dat niet het geval en is die rol voor anderen weggelegd. Ik probeer nu zo relaxt mogelijk te blijven, ben gefocust op mijn proces en mijn kwaliteiten. In Rio was ik amper 23, nu zijn het mijn tweede Spelen, heb ik meer ervaring, en ben ik matuurder geworden", zegt Achab, die in Brazilië vijfde werd in de klasse tot 68 kg.   

 

In tegenstelling tot 2016, toen ook Raheleh Asemani en Si Mohamed Ketbi erbij waren, is Achab in Japan de enige Belgische taekwondoka. "Voor mezelf verandert het feit dat ik alleen ben niet zoveel. Maar ik vind het wel jammer voor de sport want ik wil dat taekwondo groeit in België", benadrukt hij.   

 

Achab stapte in september 2020 van de Vlaamse federatie over naar de Waalse. "Dat was echt nodig. Ik voel mij nu gelukkiger, mentaal beter. Het was alsof ik een berg moest beklimmen met een rugzak en er alsmaar stenen werden ingepropt. Het werd zwaarder en zwaarder. Ik wilde de top bereiken maar daarvoor moest ik die rugzak kwijt geraken."

Het was alsof ik een berg moest beklimmen met een rugzak en er alsmaar stenen werden ingepropt.

Achab over zijn tijd bij de Vlaamse federatie.