Waarom kiest Oranje weer voor Van Gaal? "Hij haalt meer uit groep dan er in lijkt te zitten"

  Louis van Gaal neemt nog maar eens over bij Oranje.

  Nederland grijpt terug naar een oud recept: Louis van Gaal, volgende maand 70 jaar, krijgt het Nederlandse voetbalelftal weer onder zijn hoede. Wat wordt het verschil met de geflopte Frank de Boer en waarom grijpt Oranje terug naar Van Gaal? De Nederlandse voetbalmedia leggen het uit.

  "Extreme mate van duidelijkheid"

  "Louis van Gaal was kandidaat 1, 2, 3, 4 en 5 qua kwaliteit", valt Pieter Zwart, hoofdredacteur van Voetbal International, met de deur in huis. "Het is heel goed nieuws voor het Nederlandse voetbal dat hij Oranje bij de hand zal nemen."

   

  "In het verleden heeft Van Gaal aangetoond dat hij uit een groep meer kan halen dan er misschien van individuele kwaliteit in lijkt te zitten."

   

  Voorganger Frank de Boer werd een gebrek aan duidelijkheid aangerekend. Louis van Gaal is wat dat betreft zijn tegenpool.

   

  "Er zal een extreme mate van duidelijkheid zijn. Het begint met de voorbereiding, dan is er de uitvoering op het veld en dan de evaluatie."

   

  Al weten de Nederlandse watchters ook nog niet of Van Gaal voor 1-3-5-2 (zo benoemt hij de veldbezetting zelf) zal kiezen, waarmee hij op het WK van 2014 succesvol was.

   

  "Vergeet niet dat hij de hele voorbereiding op dat WK in een 4-3-3 heeft gespeeld. Ik verwacht dus dat hij er flexibel mee omspringt. Hij zal variaties formuleren." 

   

  Wat zijn selectiepolitiek betreft, hanteert Van Gaal 3 bouwstenen: talent, vorm en fitheid. Je naam of bekendheid is dus niet voldoende voor een oproepingsbrief. 

   

  "Een interessant voorbeeld: stel dat Memphis Depay niet speelt bij Barcelona. Wordt hij dan toch opgeroepen?"

   

  "Van Gaal heeft een systeem gemaakt waarin hij wekelijks een 50-tal spelers bekijkt. Elke dinsdag maakt Van Gaal een selectie van 23, ook als Nederland pas een maand later speelt."

   

  "Dat is zijn proces: de ene selectie is de basis voor zijn volgende selectie. Zo is een speler in zijn selectie al een tijdje afgevallen, terwijl dat voor de buitenwereld nog een verrassing is."

  "Dit is de beste oplossing"

  De kenners van Veronica Inside vinden de keuze voor Louis van Gaal geheel logisch. Johan Derksen, kort: "Dit is de beste oplossing, want een andere oplossing was er niet."

   

  René van der Gijp: "Ik had het wel een stamenent gevonden als Henk Fraser gezegd had: "Ik begin hier niet aan." Dan ben je meteen ook van dat gelul af dat er iemand met een kleurtje bij moet."

   

  "Kies de beste mensen die er zijn. Of ze nu een kleurtje hebben of niet. Blond haar of kaal: dat maakt toch niet uit?"

   

  "Kijk: die spelers stellen aan de KNVB voor: "We willen graag iemand met een kleurtje erbij. Dat vinden we prettig, daar voelen we ons lekker bij, dat geeft ons een fijn gevoel"."

   

  "En dan ben je Henk Fraser en word je gebeld. Wel, dan zou ik zeggen: "Pleur toch lekker op!". Fraser is een heel goeie trainer, beter dan Danny Blind (de andere assistent, red). Maar als Henk blank geweest was, hadden ze hem niet genomen. In Henks plaats zou ik het niet doen."

  "Systeem kan de valkuil worden"

  Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, kan zich ook wel vinden in de aanstelling van Louis van Gaal. Driessen legt de lat meteen hoog.

   

  "Louis van Gaal heeft het nog niet officieel gezegd, maar op het WK 2022 in Qatar gaat hij voor de wereldtitel", zegt Driessen.

   

  "Het materiaal dat Frank de Boer had op het afgelopen EK zal op het WK 1,5 jaar rijper zijn. Bepaalde spelers zullen een stap gezet hebben naar nog grotere clubs. Dus zal Van Gaal over een nog betere spelersgroep beschikken. Er is genoeg materiaal om een leuk WK te spelen."

   

  "In welk systeem Van Gaal zalen spelen? 4-3-3? Wat ik ervan begrepen heb, is dat Louis 5-3-2 zal spelen. Dat is volgens hem het beste systeem. Daarin kan alles: aanvallen en verdedigen. In ieder geval: dat heeft Louis een week of twee voor de start van het EK laten weten."

   

  "Ik denk dat 5-3-2 niet past. Het kan best vlammen tegen sterke tegenstanders, maar tegen de kleine tegenstanders kan het een gemankeerd systeem zijn. Dat systeem kan de valkuil worden."

   

  "Wat wel is: met Van Gaal gebeurt er altijd iets. Ik ben heel benieuwd wanneer hij zich in Nederland zal laten zien. Normaal gezien blijft hij in Portugal wonen. Op 8 augustus wordt hij 70. Zal hij dan pas naar Nederland komen of toch al vroeger? Ik zou zeggen: kom maar zo snel mogelijk naar hier."