Zeilster Emma Plasschaert: "Mik op medaillerace, anders geen geslaagde Spelen"

Emma Plasschaert kijkt uit naar haar olympisch debuut in Japanse wateren. De zeilster wordt gezien als een medaillekandidaat voor België, maar daar gaat ze zelf niet mee akkoord. "Ik hoop elke dag van het water te komen met het gevoel dat ik alles eruitgehaald heb", blijft ze realistisch.

Onder een Japans zonnetje staat Emma Plasschaert ons te woord. De zeilster in de Laser Radiaalklasse doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Dat doet ze op een plek waar ze goede herinneringen aan heeft.

 

"Ik ben blij hier te zijn, zeker omdat het water me hier genegen is", zegt ze. "Ik zeil hier graag en ben enthousiast om hier terug te komen. Bij een zeebries zijn het hier mooie golven, wat voor ideale zeilomstandigheden zorgt."

 

"Ik hou ook wel van hoge golven een veel wind. Dat kan hier wel eens voorvalllen. Nu is het weer erg kalm, maar op de eerste wedstrijddag krijgen we aflandige wind. Dus dat wordt nog even afwachten."

 

Gaat haar debuut op de Spelen gepaard aan torenhoge ambities? "Ik hoop elke dag van het water te komen met het gevoel dat ik alles eruitgehaald heb", meent Plasschaert. "Ik verwacht zeker in de medaillerace te zitten, anders zouden het voor mij geen geslaagde Spelen zijn."

Ik heb dit jaar één keer op het podium gestaan, dus vind mezelf geen medaillekandidaat.

Emma Plasschaert

Medaillekandidaat. Dat is de stempel die al even op Emma Plasschaert gedrukt wordt. Is de zeilster dat niet beu? "Misschien een beetje", lacht Plasschaert. "Ik vind het persoonlijk ook niet echt van toepassing." 

 

"Als je kijkt naar de vijf wedstrijden afgelopen jaar heb ik één keer op het podium gestaan.  Dan vind ik mezelf geen gedegen medaillekandidaat. Er zijn andere atleten die grotere medaillekanshebbers zijn."

 

"Mocht ik een medaille pakken, zou dat een fantastisch resultaat zijn. Dat zou ook betekenen dat het bij de rest foutloopt, wat ik niet in de hand heb. Ik ga gewoon proberen zelf zo goed mogelijk te zeilen."


In 2019 won de 27-jarige Plasschaert het testevent in Japan. Een indicatie voor wat er komt? "Dat toont aan dat we weten waarmee we bezig zijn, maar dat is alweer twee jaar geleden", weet ze. "In dat opzicht is dat niet representatief." 

 

"Ik denk niet dat ik iets te verliezen heb. Het zijn mijn eerste Spelen en wil er ook gewoon van genieten", besluit ze met een positieve noot.

Mark Littlejohn: "Emma kan in alle omstandigheden presteren"

"De voorbereiding verloopt goed", vertelt coach Mark Littlejohn. "De eerste dagen wordt een mini-tyfoon voorspeld die voor andere omstandigheden zal zorgen. Het is een mentale uitdaging om daarvoor klaar te zijn."

 

Is er sprake van stress in het kamp van Plasschaert? "Emma is een tough cookie. We hebben allemaal een beetje stress, maar ze gaat er goed mee om. Ze gaat goed overweg met haar materiaal en ze is in uitstekende vorm."

 

"Ze is een van de fitste zeilsters, dus we maken ons geen zorgen over de sterke wind. Bring it on", zegt de coach overtuigd. "Ze is een allround zeilster die kan presteren in alle omstandigheden."

 

Ook over de stempel "medaillekandidaat" wou hij zijn zegje doen. "Emma is een van de 7 medaillekandidaten. Het is toch belangrijk om dat in perspectief te plaatsen."

Zondag 25 julli begint Emma Plasschaert aan haar olympische zeilraces om 5 uur. De medaillerace wordt op zondag 1 augustus gevaren.