Van Aert verkent olympisch parcours: "Als ik over Mikuni Pass raak, kan er heel veel"

  De bondscoach met Van Avermaet en Van Aert.

  Dit weekend al staat in Tokio de wegrit op het programma. Daar hoopt de Belgische ploeg, met speerpunt Wout van Aert, al meteen te scoren. Bondscoach Sven Vanthourenhout ging vandaag samen met titelverdediger Greg Van Avermaet en Wout van Aert verkennen. "Wegrit of tijdrit? Met de benen waarmee ik uit de Tour kom, zou het stom zijn om te kiezen."

  Wout van Aert ging verkennen op zijn tijdritfiets. "De zwaardere delen van de wegrit ga ik morgen pas verkennen. De tijdrit heb ik nu verkend en die is enorm lastig, maar het moet me wel liggen. Het is echt op de kracht. Behalve een strook is het allemaal lopend bergop."

   

  "De wegrit zal heel zwaar zijn maar met de benen waarmee ik uit de Tour kom, zou het stom zijn om op voorhand al iets te kiezen. Ik denk dat het haalbaar is om twee keer op topniveau te zijn. We richten ons eerst op zaterdag om dan zo goed mogelijk te herstellen om woensdag nog eens te knallen."

   

  Over zijn Tour gesproken, verkeert Van Aert in zijn beste conditie ooit? "Ik denk dat ik vorig jaar ook al heel goed was. Ik denk dat het vergelijkbaar is."

   

  Heeft hij last van decompressie na de Tour? "Een beetje wel. Maar het was wel goed om zo snel te vertrekken. Het is jammer dat ik niet echt heb kunnen genieten van die zeges van afgelopen week, maar zo focus je wel meteen op die Spelen. Ik maak meteen die klik."

  Het is goed dat ik zo snel na de Tour vertrokken ben. Zo maak ik meteen de klik.

  "De Mikuni Pass wordt een kritiek punt voor mij"

  De Belgische ploeg heeft twee speerpunten want naast Wout van Aert is er ook Remco Evenepoel. Hoe zit het met de rolverdeling? "Het is net een voordeel dat we twee ijzers in het vuur hebben. We hebben een verschillend profiel. Evenepoel is de betere klimmer."

   

  "Zaterdag wordt de Mikuni Pass een kritiek punt in de koers. Daar is het aan Evenepoel om mee koers te maken. Hij moet daar proberen om mee te zijn. Remco mag daar de slag niet missen."

   

  "Bij mij zal dat eerder overleven zijn. Als ik daar in de buurt van de koplopers bovenkom, begint er een nieuwe koers voor mij. En dan kan er heel veel. Dat wordt een kritiek punt en dat weet de concurrentie ook dus ze zullen mij er proberen af te rijden. Ik moet geconcentreerd zijn."

   

  "De olympische titel staat hoog op de verlanglijst. Dus aan motivatie is er geen gebrek."

  Van Aert ging samen met Van Avermaet en de bondscoach op pad

  De bondscoach geeft uitleg.

  Van Aert voorop op zijn tijdritfiets.

  Ook Julie Van de Velde, Valerie Demey en Lotte Kopecky gingen verkennen.