Evenepoel: "De verwachtingen hoog in België? Dat is Wout zijn schuld"

Remco Evenepoel is al een tijdje in Japan en heeft zich zo kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Ondertussen is ook de rest van de ploeg aanwezig en kunnen de Belgen beginnen te broeden op hun tactische plan. "Dit is een mooi parcours voor onze ploeg", vertelt de Belgische medekopman.

"Het is mooi dat we hier eindelijk zijn na dat jaar uitstel", vertelde Evenepoel vandaag op het persmoment van de Belgische renners. "Ik heb in het voorbije jaar veel gesukkeld met mijn vormpeil, maar op dit moment voel ik me vrij fris. Ik ben de maand juni goed doorgekomen door een paar koersen te rijden. Daarna heb ik nog een goeie stage gehad en nu ben ik hier ook al een tiental dagen."

 

"Het heeft me goed gedaan om hier vroeg naartoe te komen. Ik voel op training dat ik al minder last heb van de warmte. Al zal het een doorslaggevende factor blijven in de koers. Op training kan ik de power duwen die ik wil en dat gaat vrij vlot." 

 

"Het is al een beetje een overwinning dat ik hier sta een jaar na mijn zware val. Ik heb het er nog met Tiesj over gehad vandaag, het was een gekke weg. Nu sta ik hier als een van de kopmannen en dat is al een eer op zich. Ik wil er het beste van maken. Ik heb er hard voor gewerkt."

Het wordt niet simpel want ook Pogacar rijdt mee bijvoorbeeld.

"Het is al heel lastig voor we aan de lastigste klim moeten beginnen"

Ook Evenepoel gaf zijn mening over de Mikuni Pass. "Ik ben heel blij met die klim. Het is heel lastig. De klim is vrij breed, je ziet niet dat het steil is, maar je voelt het wel. De klim doet me erg denken aan de klim in Burgos waar ik boven heb gewonnen en in San Sebastian was het ook zo steil. Een goeie Remco moet dat zeker kunnen overwinnen."

 

"De finale van het WK in Imola is er eigenlijk perfect mee te vergelijken. Als je de afdaling induikt met x-aantal seconden voorsprong, dan moeten ze rijden vanachter. Er kan dan twijfel sluipen in een achtervolgend groepje want die denken dan ook aan hun podiumplaats. Daar kan de koers gereden zijn want het stuk daarna aan het meer is ook vrij vlak, dat is een tijdrijdersstuk. Die dingen spelen in het voordeel van Van Aert en mij. Het is een mooi parcours voor onze ploeg."

 

"Wat ook belangrijk zal zijn, is hoe er op Fuji gereden zal worden. Zeker met de wind. Dat is ook niet makkelijk want die klim is heel ongelijkmatig. Stel dat er daar al een ploeg de gaspedaal induwt, dan is de finale al opengebroken. Ook het circuit is niet vlak. Het is al heel lastig voor we aan het lastigste moeten beginnen."

Evenepoel verkende eerder al de Mikuni Pass

"Met een goed plan hebben we kans op slagen"

De verwachtingen in België zijn hoog, dat weet ook Evenepoel. "Dat is vooral Wout zijn schuld", lacht hij. "Hij zit vol vertrouwen en zit in de vorm van zijn leven. Als hij een superdag heeft, zal hij moeilijk te kloppen zijn."

 

"We hebben een ploeg waarmee we twee tactieken kun uitspelen. Wout kan wachten tot aan de meet en ik kan proberen om alleen te gaan. Maar het wordt niet simpel want ook Tadej Pogacar rijdt mee, net als Carapaz bijvoorbeeld. Die zullen ook goed zijn."

 

Evenepoel klinkt wel vol vertrouwen. "Het is altijd moeilijk om er vooraf een prestatie of resultaat op te plakken. Er zijn nog renners die hier willen pieken. Als je deze koers wil winnen, moet je 100 procent zijn, geen 95 of 90 procent."


"We moeten als Belgen een goed plan hebben en dan denk ik dat we kans op slagen hebben."