Fran Vanhoutte mag ziekenhuis verlaten na zware valpartij: "Had erger kunnen zijn"

  Fran Vanhoutte heeft op het EK skeeleren in Portugal een zware blessure opgelopen bij een valpartij. Ze werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar haar toestand is wel stabiel.

  De 18-jarige Fran Vanhoutte had in Canelas al 3 Europese juniorentitels veroverd, maar op de 1.000 meter ging het mis. Samen met enkele andere skeeleraars ging ze onderuit en daarbij kreeg ze volgens ooggetuigen een skate van een concurrente in haar gezicht.

   

  "Ik schrik niet zo gauw", zegt bondscoach Kwinten Tas. "Maar nu toch wel." Vanhoutte kreeg de eerste zorgen van de Nederlandse teamarts, aangezien de Belgische delegatie enkel met een kine naar Portugal is afgereisd.

  Tas: "Het had erger kunnen aflopen"

  Intussen kon Vanhoutte het ziekenhuis opnieuw verlaten: "Gezien de omstandigheden is alles in orde", vertelde Tas. "Het had veel erger kunnen zijn." 

   

  Vanhoutte, die woensdag op de 1.000 meter haar derde titel behaalde, heeft bij de val verwondingen aan het gezicht opgelopen. De skater uit Gistel zal tijdens de titelstrijd, die tot en met zaterdag duurt, niet meer in actie komen.

   

  Vrijdag wordt de Europese titelstrijd voortgezet met de wedstrijden op een wegparcours. De Belgische skeeleraars, die erg geschrokken waren door de val van Vanhoutte, gebruikten de rustdag om te trainen. Op de piste veroverden ze de afgelopen dagen tien medailles: vier keer goud, vier zilver en twee brons.