Team Sporza in Tokio: geen Japanners in het stadion, nieuwsgierig zijn ze wel

  Lege tribunes? Deze samoerai vindt het maar niks.

  Nog 3 dagen voor de Spelen beginnen. Onze reporters trokken vandaag naar de sporttempel in Tokio: het gloednieuwe Olympisch Stadion. Aan de uitgang werden ze aangeklampt door de Japanse televisie... en door een samoerai.

  Japanners ook toerist in eigen land

  In hartje Tokio staat een gloednieuw Olympisch Stadion. Het is verrezen op de plaats waar de vorige atletiekarena van de Spelen in 1964 stond. Voor de kenners: het stadion waar steepleloper Gaston Roelants naar goud snelde.

   

  Het ziet er indrukwekkend uit en dat is het ook. Ultramodern, maar ook met een oosterse toets. De aankleding met hout en groen maken het staaltje sportarchitectuur compleet. 

   

  Het stadion biedt plaats aan 80.000 toeschouwers, maar die mogen er niet in. Geen buitenlanders, ook geen Japanners.

   

  Stonden die niet erg sceptisch tegenover de Olympische Spelen? Niet als we de tientallen Japanse toeristen zien staan rond het stadion. 

   

  Allemaal willen ze een kiekje van de olympische ringen of van de imposante sporttempel. We wanen ons even in Brugge.

  De olympische ringen zijn populair bij de Japanners.

  Het gloednieuwe Olympisch Stadion ziet er prachtig uit.

  Maar de gangen blijven leeg.

  Deze richtlijnen voor het publiek zijn overbodig: zingen of roepen mag niet, klappen wel.

  Hier zitten onze commentatoren.

  Onze atletiekreporter spreekt het Japanse tv-publiek toe

  Na ons werkbezoek aan het olympisch stadion, om het commentaarmateriaal uit te testen, worden we aangeklampt door Fuji Television. Of we onze ervaring over de hitte willen delen?

   

  Atletiekcommentator Marc Willems neemt de honneurs waar. Uiteraard is het hier zweten, maar veel water en een licht briesje maken het allemaal draaglijk.

   

  En uit voorzorg hebben we ook zouttabletten meegekregen. Geleerd van een topsportcoach.

  Marc Willems en de cameraploeg van Fuji Television.

  Samoerai: "Laffe politici"

  Niet veel verder, aan de olympische bushalte, lopen we een kleurrijk figuur tegen: Samoerai Yujiro Taniyama. De Japanse Chris Van den Durpel als u het ons vraagt. 

   

  Als hij ons vraagt waar we vandaan komen, legt hij meteen de link met de legendarische voetbalwedstrijd België - Japan (3-2) op het WK van 2018. 

   

  "Jullie hebben ons tegen het canvas gekregen", weet hij nog goed. "Volgend jaar op het WK nemen we revanche", belooft de samoerai.

   

  Waarna hij begint over het toeschouwersverbod op de Olympische Spelen. "Dat zo'n prachtig stadion geen sportfans mag ontvangen, is een grote ontgoocheling", vindt de samoerai. "En daar hebben we dan zoveel belastingen voor betaald."

   

  "De beleidsmakers hier zijn gewoonweg laf. In de herfst staan hier verkiezingen op het programma. En dus schuwen ze elk risico."

   

  "Jammer, want ik houd van mijn land. Japanners zouden wat veerkrachtiger moeten zijn', stelt de krijger/acteur.

   

  Sayonara!

  Dat zo'n prachtig stadion geen sportfans mag ontvangen is een grote ontgoocheling.