"Zou me niet verbazen als Pidcock volgend jaar Tour-kopman is bij Ineos"

  In De Tribune blikt Michel Wuyts terug op de Tour, maar hij richt ook al het vizier op de toekomst. Onze wielercommentator is heel benieuwd naar wat Tom Pidcock vermag in een grote ronde en meent ook dat Remco Evenepoel nog zal moeten groeien voor het groterondewerk.

  Ineos trok met grote ambities naar de Tour, maar zakte volledig door het ijs en deed ook wenkbrauwen fronsen met de ploegtactiek. "Ik kan het niet uitleggen en ik vraag me ook af of ze het zelf nog wel begrijpen", zegt Michel Wuyts.

   

  "Na het falen van Bernal in 2020 hebben ze gepoogd de boel in handen te nemen met een viertand. Ze wilden om de haverklap aanvallen met verschillende pionnen."

   

  "De valpartijen in de eerste dagen hebben natuurlijk wel flink wat miserie veroorzaakt, maar je kunt ook niet verwachten dat een Porte of een Thomas dat nog aankunnen. En Carapaz is wel een heel goeie renner, maar geen lid van de absolute top. Het was voor half koers in de Tour al duidelijk dat ze er niet zouden komen."

   

  "Ineos moest nu improviseren en dat kunnen ze niet. Dat hebben ze de voorbije jaren ook nooit gekund. Ze konden alleen maar de dans leiden in een strak patroon, afgeleid van de opmeting van het vermogen. En daar zijn ze niet van afgeraakt."

  Ineos kan niet improviseren. Ze kunnen alleen maar de dans leiden in een strak patroon.

  Michel Wuyts

  "Ik kijk enorm uit naar Pidcock in de Vuelta"

  "De ploeg is intussen wat verouderd en is dringend aan een reconversie toe. Ze moeten wat verzinnen voor volgend jaar", weet Michel Wuyts.

   

  "Ik ben benieuwd hoe ver Tom Pidcock komt in de Vuelta. Hij hoeft nog niet te winnen, maar ze moeten wel weten wat hij kan in de tijdrit in zo'n grote ronde. Dat zal best wel veel zijn. En ook hoe ver hij meekan in het hooggebergte. Dat zal ook ver zijn, want hij won al de Giro voor beloften."

   

  "Het zou me niet verbazen als ze Pidcock volgend jaar al meenemen naar de Tour als kopman. Als je daar dan ook nog Bernal kunt bijzetten om achter de hand te houden - of omgekeerd - en jongens al Carapaz of Sivakov in steun, dan kom je toch met een vernieuwd team en dan kun je je slag slaan tegen Pogacar. Weliswaar in de wetenschap dat Pogacar als individu altijd beter is."

  Pidcock wil dag na dag een topprestatie neerzetten en overal winnen. Dat heb je nodig om een grote ronde te winnen.

  Michel Wuyts

  "Ik kijk enorm uit naar Pidcock in de Vuelta. Hij heeft onwaarschijnlijk veel temperament. Het is zoeken naar momenten waarop je hem ziet lachen. Dat is vooral het gevolg van het feit dat hij nooit tevreden is over zichzelf."

   

  "Dat zie ik graag. Ik heb een hekel aan mensen die zeggen dat hun Tour niet meer kapot kan wanneer ze 1x gewonnen hebben. De Tour duurt tot in Parijs."

   

  "Bij Pidcock houdt het nooit op. Die wil dag na dag een topprestatie neerzetten en overal winnen. Dat soort figuren heb je nodig om een grote ronde te winnen. Ik geef hem een dikke kans."

  Tom Pidcock

  "Evenepoel zal nog moeten groeien"

  De nieuwe generatie staat op. Welke rol kan Remco Evenepoel daarin spelen in de toekomst? "Zijn comeback in de Giro was beter dan men wilde afdoen", vindt Wuyts. "Maar het heeft ons ook wel een beetje met de voeten op de grond gezet. We waren allemaal mee gaan zweven."

   

  "Evenpoel had altijd wat in petto waar hij startte. Ook bijvoorbeeld in de Ronde van Polen vertrok hij op een bepaald moment en reed hij de rest op een handvol minuten. Maar in een grote ronde van drie weken gaat dat niet."

   

  "Evenepoel zal nog verbeteren en een veel hoger niveau halen, maar hij moet optornen tegen leeftijdsgenoten die minstens op zijn niveau zitten, Pogacar voorop."

  Remco Evenepoel moet optornen tegen leeftijdsgenoten die minstens op zijn niveau zitten, Pogacar voorop.

  Michel Wuyts

  "Het heikele punt is het explosieve vermogen. Dat moet je absoluut hebben om in een hedendaagse grote ronde mee te kunnen."

   

  "Je moet nog een sprint overhebben na het afmattende klimwerk. Je moet nog een extraatje kunnen plaatsen waarmee je zo'n Pogacar desnoods maar op een half minuutje krijgt. Want je krijgt hem er echt niet af."

   

  "Daar zal Remco Evenepoel naartoe moeten groeien. Ik blijf erin geloven", aldus Wuyts.

  Remco Evenepoel

  "Grote onderscheiding voor Vingegaard"

  Hebben we de voorbije Tour met Jonas Vingegaard nog een nieuwe naam voor de toekomst ontdekt? "Het is zijn geluk geweest dat Roglic in de 3e etappe plots in het grind zat en er in de 9e rit uit moest", zegt Michel Wuyts.

   

  "Vingegaard is op die manier bevrijd geraakt, weliswaar met ook de druk omdat hij moest overnemen. Dat heeft hij met verve gedaan. Het examen waar Pidcock voorstaat in de Vuelta, heeft hij in de Tour al met brio afgelegd. Ik geef hem met zekerheid grote onderscheiding."

   

  "Ik ga ervan uit dat hij dat volgend jaar kan herhalen en zijn niveau zelfs nog kan verhogen. In een tweetand met Roglic kun je dan heel ver komen."

   

  "En met Tobias Foss heeft Jumbo-Visma er nog eentje die aan het komen is. Hij heeft de Ronde van de Toekomst gewonnen en heeft de overstap naar de profs uitstekend verteerd. Jumbo-Visma heeft de jeugd om in blok wat proberen te doen aan de vesting Pogacar-Emiraten."

  Jonas Vingegaard

  Download de podcast van De Tribune

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg202,2 km
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 km
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 km
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 km
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 km
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 km
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 km
  9