Mark Cavendish klopt Merlier en Philipsen in na-Tourcriterium Roeselare

Voor aanvang van het criterium werd er een pakkende minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de watersnood.

Mark Cavendish heeft het 11e na-Tourcriterium in Roeselare gewonnen. De 36-jarige Brit in de groene trui haalde het na een "koninklijke sprint" voor Tim Merlier en Jasper Philipsen. Dylan Teuns eigende zich de vierde plaats toe, voor Brent Van Moer en Jelle Wallays.

Het na-Tourcriterium werd voorafgegaan door een pakkend herdenkingsmoment voor de vele slachtoffers van het noodweer de voorbije dagen en week.

 

In de voorafgaande tijdrit was het Tim Declercq, de rode lantaarn van de Tour de France, die de snelste tijd neerzette. Op het podium kreeg de man van Deceuninck-Quick Step ook een echt exemplaar. Aaron Van Poucke en Sander De Pestel waren 2 en 3.  (lees voort onder foto)

En toen was het tijd voor het eigenlijke criterium van 100 km. De mindere goden mochten de eerste wedstrijdhelft kleuren, waarna het in de finale aan de Tourrenners was om hun goede benen te tonen. 

 

Het ondanks coronatijden toch talrijk opgekomen publiek genoot van het spektakel. Uiteindelijk draaide het uit op een sprint en daarin kon Mark Cavendish, in de Tour goed voor vier zeges en de groene trui, nipt Tim Merlier en Jasper Philipsen van zich af houden.

 

Deze laatste twee reden rond met de retrotruitjes van hun team Alpecin-Fenix, die ze ook op de ploegenpresentatie en in de eerste rit van de Tour aan de wereld toonden als eerbetoon aan Raymond Poulidor, de grootvader van Mathieu van der Poel.

Uitslag (28 deelnemers):

1. Mark Cavendish, de 100 km in 2u16'49"

2. Tim Merlier

3. Jasper Philipsen

4. Dylan Teuns

5. Brent Van Moer op 19"

6. Jelle Wallays

7. Jonas Rickaert

8. Tim Declercq

9. Edward Theuns

10. Aaron Van Poucke op 42"

Cavendish met zijn kids en Johan Museeuw.