Hauttekeete na EK-goud bij U20: "Normaal breek ik nog meer records"

  Jente Hauttekeete is een rijzende atletiekster.

  Met 8.150 punten - een nieuw Belgisch record en beste wereldjaarprestatie bij de U20 - heeft Jente Hauttekeete zondag de tienkamp gewonnen op het EK U20 in Tallinn, in Estland. "Normaal breek ik 4 à 5 persoonlijke records in een wedstrijd...", minimaliseert Hauttekeete zelf zijn prestatie.

  Jente Hauttekeete is een naam die na dit weekend nog meer onthouden zal worden in de meerkampwereld. De beloftevolle Belg van 19 zette zondag het EK tienkamp naar zijn hand, nadat hij eerder dit jaar ook al het 11 jaar oude wereldrecord op de zevenkamp scherper had gesteld. 

   

  De toekomst van de meerkamp lijkt nu ook bij de mannen verzekerd: al blijft Hauttekeete er zelf heel rustig onder, zo vertelde hij in een gesprek met Sporza.

  "Het dringt nu pas tot me door, omdat ik het druk heb met sms'jes te beantwoorden en interviews af te leggen. Gelukkig helpen mijn ouders me een beetje, ook door mij zo goed op te vangen." De vader van Jente is ook één van zijn trainers.

  Jente Hauttekeete in actie op de tienkamp op het EK atletiek U20 in Tallinn. Hij won de 110 m horden in een tijd van 14"09.

  De verwachte score versus de onverwachte titel

  Hauttekeete won het EK met 8.150 punten, de beste prestatie bij de junioren van dit jaar en de op drie na beste prestatie ooit.  Geen verrassing voor Hauttekeete: "Ik wist dat als alles goed verliep, ik zo'n puntentotaal kon behalen. Maar dat ik Europees kampioen zou worden, hadden we helemaal niet verwacht."

  "Normaal is mijn Noorse tegenstrever, Sander Skotheim, nog wat beter dan ik, maar hij liet wat steken vallen en werd tweede. Het verlies van punten loopt naar het einde toe op, zo gaat dat in de meerkamp." 

   

  "Ondanks dat ik "maar" 2 persoonlijke records heb gebroken, heb ik nergens iets laten liggen. Normaal verbeter ik 4 à 5 persoonlijke records per wedstrijd. Dat ik dan nog zoveel punten heb gehaald, is iets om fier op te zijn."

  Ondanks "maar" 2 persoonlijke records heb ik toch een mooie score. Daar ben ik fier op.

  Jente Hauttekeete

  Hauttekeete verbeterde zijn persoonlijke records bij het speerwerpen
  (54,28 m) en de 400 meter (49"07). "We trainen hard op de nummers die in de vorige wedstrijd minder goed zaten, op die manier probeer ik telkens te evolueren."

  "Zo verliep het polsstokspringen voor mij iets minder. Ik verwachtte mijn beste prestatie van 4,70 m te verbeteren, maar ik haalde slechts 4,60 m, terwijl ik hoopte op 4,80 m", aldus een strenge Hauttekeete.

  Over het WK van volgende maand: "Naïrobi moet hoogtepunt zijn"

  Over een maand is er al een nieuwe kans voor Hauttekeete om records te breken: dan staat het WK atletiek voor junioren in Naïrobi, in Kenia, in de agenda. 

   

  "Dat moest het hoogtepunt van mijn seizoen worden, al vind ik dat ik nu al een hoogtepunt heb bereikt. De bedoeling was: podium in Tallinn, goud in Naïrobi."

   

  "Nu kan ik alleen nog verbeteren door een hogere score neer te zetten. Als ik in Naïrobi wel een stuk of 5 persoonlijke records kan breken, dan moet dat zeker lukken."

  De bedoeling was: podium in Tallinn, goud in Naïrobi. Nu kan ik alleen nog verbeteren door een hogere score neer te zetten.

  Jente Hauttekeete

  Bekijk hier hoe Hauttekeete zichzelf verbeterde bij het speerwerpen

  Nog beelden van het EK tienkamp