Van Aert: "Ik heb mezelf in de problemen gebracht voor Tokio, maar geen spijt"

  Na een bergrit en een tijdrit heeft Wout van Aert ook op de Champs-Élysées een huzarenstukje opgevoerd. De Belgische kampioen kon zelf niet geloven dat hij Philipsen en Cavendish had afgetroefd. "Dit is ver boven de verwachtingen."

  Alle ogen waren gericht op sprintkeizer Mark Cavendish, maar Wout van Aert gunde de Brit zijn 35e Tourzege niet. "Ik kan het niet geloven", stamelde de Belgische kampioen. "Deze Tour is gewoon geweldig."

   

  "Het is al een rollercoaster geweest, maar om het af te maken met zo'n weekend, is ver boven de verwachtingen."

   

  Wie had gedacht dat Van Aert het rustig aan zou doen met het oog op Tokio, kwam bedrogen uit. "Maar ik heb mezelf misschien wat in de problemen gebracht, want ik moet vanavond nog een vliegtuig halen."

   

  "Al deze interviews zullen wel wat tijd in beslag nemen, maar we zien wel of ik er op tijd geraak.  Maar ik heb er uiteraard geen spijt van dat ik er vol voor ben gegaan vandaag."

   

  "Een overwinning op de Champs-Élysées is onbetaalbaar. Ik moet mijn ongelofelijk kleine team bedanken, en dan vooral Mike Teunissen die me perfect afzette in de sprint."

   

  Dat de streep dit jaar 300 meter verder lag, was in het voordeel van Van Aert. "Een klein team, zoals het onze, had nu meer tijd na de laatste bocht. Ik had het volle vertrouwen in Mike. Ik moest gewoon zijn wiel vasthouden, het was een fantastische lead-out."

  "Foto's van finish en podium ga ik inkaderen"

  Een bergrit, een tijdrit én een sprint winnen in dezelfde Tour, Bernard Hinault was de laatste die dat voor elkaar kreeg. "Dat zegt veel, maar ik wil me daar zeker niet mee vergelijken, want die won ook het eindklassement."

   

  "Vanochtend begon ik er wel aan te denken hoe uniek het zou zijn: 2 ritten winnen in het laatste weekend en 3 verschillende ritten winnen in de Tour.  Dat zorgde wel voor extra motivatie."

   

  Van Aert kon rekenen op de hulp van een beresterke Mike Teunissen. Die deed voor Van Aert wat Morkov al zo vaak subliem deed voor Cavendish. "Er is al terecht met heel veel lof gewaaid naar Morkov, maar vandaag gaat die
  prijs toch naar Mike. Het is ongelofelijk hoe hij het vandaag helemaal alleen opgelost heeft, want hij heeft 50 kilometer met mij rondgereden."

   

  Waar plaatst Van Aert deze overwinning, na zijn winst in de Ventoux-rit en zijn triomf in de tijdrit? "Geen idee, de Champs-Elysées is toch ook iets speciaals. Ik wou sowieso meedoen in de sprint, omdat ik kans maakte."

   

  "Je wil dit ook ooit op je palmares hebben als het binnen je mogelijkheden ligt en je wil geen kans laten liggen. De foto's van de finish en die van het podium zijn er toch die ik ga inkaderen."

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar