Nu ook 2 atleten die in olympisch dorp verblijven positief op corona

  Het olympisch dorp in Tokio op de voorgrond.

  Het olympisch dorp heeft nu ook zijn eerste positieve coronagevallen bij atleten. Dat maakte het organisatiecomité vandaag bekend. Twee atleten die in het dorp verblijven testten positief. Het zou gaan om Zuid-Afrikaanse voetballers.

  Gisteren was er een eerste positief geval in het olympisch dorp, maar dat betrof toen geen atleet maar een persoon betrokken bij een delegatie. De man werd bij zijn aankomst "onderschept". Dat teamlid en de 2 atleten behoren tot dezelfde olympische ploeg: "Ze komen uit hetzelfde land en beoefenen dezelfde sport", gaf het organisatiecomité mee.

   

  Meer niet, maar de Zuid-Afrikaanse delegatie maakte wat later bekend dat 2 voetballers en 1 videoanalist positief waren. En de 3 verbleven in het olympisch dorp. Het gaat om spelers Thabiso Monyane en Kamohelo Mahlatsi en videoanalist Mario Masha.

   

  De 3 positieve gevallen zijn op hun kamer in het olympisch dorp in isolatie gegaan.

   

  De personen met wie de 3 besmette olympiërs in nauw contact zijn geweest, zijn ondertussen geïdentificeerd. Die mensen dienen nadere coronatesten te ondergaan en moeten in Tokio voorlopig apart eten, trainen en reizen.

   

  De duur van deze voorzorgsmaatregelen hangt af van het oordeel van het anticoronacontrolecentrum in het olympisch dorp. "Pas als de experts hebben vastgesteld dat je geen risico meer vormt voor anderen, kun je terugkeren bij je team", liet adjunct-directeur Pierre Ducrey van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weten.

  55 positieve gevallen sinds 1 juli, ook 1 IOC-lid

  De organisatie maakte vandaag ook nog bekend dat er een derde atleet positief testte, maar die verbleef niet in het olympisch dorp. Ook hier gaat het om geen Japanner of Japanse.


  Ook een eerste lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) legde een positieve test af: het gaat om de Zuid-Koreaan Ryu Seung-min, die in 2004 olympisch goud won in het tafeltennis. De man vertoonde geen symptomen en ging in isolatie.


  Volgens een stand van zaken van het organisatiecomité hebben sinds 1 juli 55 personen die aan de Spelen gelinkt zijn, positief getest op corona. Hieronder vallen atleten of anderen, die bijvoorbeeld op stage zijn maar nog niet onder de "jurisdictie" vallen van het organisatiecomité.

   

  Er zijn circa 30.000 tests uitgevoerd bij 18.000 sporters, officials, journalisten en andere betrokkenen die vanaf 1 juli in Japan zijn aangekomen.


  Het olympische dorp in Tokio zal 11.000 olympische atleten huisvesten en nog duizenden ondersteunend personeel. Op het piekmoment halverwege de Spelen zullen dat er maximaal 6.000 tegelijk zijn. "Besmettingen zijn onvermijdelijk", stelt het IOC. "Maar we proberen het risico tot een absoluut minimum te beperken."


  Tokio liet zaterdag 1.410 nieuwe coronagevallen noteren, het hoogste aantal in 6 maanden. Al 28 dagen op een rij neemt het weekgemiddelde toe.


  De Spelen openen vrijdag met een afgekondigde noodtoestand in Tokio en 3 prefecturen daarrond. Die noodtoestand duurt tot 22 augustus.


  Publiek - zowel buitenlandse en lokale fans - is niet toegelaten op de olympische events in Tokio en de 3 prefecturen. Enkele stadions verder weg mogen een klein aantal Japanse bezoekers verwelkomen.