Merlier, Teuns en Van Aert: vijf keer bingo in deze Tour!

  De Ronde van Frankrijk van 2021 werd een grand cru voor de Belgen: vijf keer pakte een landgenoot een ritzege in deze Tour. Tim Merlier deed het al op dag drie in de sprint, Dylan Teuns zette net als in 2019 een bergrit naar zijn hand, Wout van Aert flikte het op de Ventoux én in de laatste tijdrit én op de Champs-Elysées. Geniet van de beelden op een Belgische soundtrack (Stavroz - The Finishing).

  Rit 3 - Tim Merlier

  Tim Merlier reed in 2021 zijn eerste Giro en won prompt een rit. En in zijn allereerste Tour, bij de allereerste gelegenheid, deed hij dat opnieuw. Etappe 3 draaide uit op een tumultueuze sprint, want Sagan en Ewan haakten achter Merlier in elkaar en gingen tegen de grond. 

   

  De sprinter van Alpecin-Fenix won zo met de vingers in de neus zijn eerste Touretappe, ploegmaat Philipsen werd tweede.

  Rit 8 - Dylan Teuns

  Van Lucien Van Impe in 1983. Zo lang was het al geleden dat een Belg meer dan één bergrit in de Tour kon winnen. Tot zaterdag 3 juli 2021 heeft het geduurd, dankzij Dylan Teuns. Twee jaar na La Planche des Belles Filles won de 29-jarige Teuns opnieuw een loodzware bergrit. 

   

  Michael Woods leek lang op weg naar de zege, maar werd op 2 kilometer van de top opgeraapt door een ijzersterke Dylan Teuns. In de achtergrond kwam een ontketende Pogacar nog opzetten, maar de Sloveen kon onze landgenoot niet meer bedreigen. 

  Rit 11 - Wout van Aert

  Een loodzware bergetappe, met twee keer de Mont Ventoux op het menu. Niets voor pannenkoeken, dus voelde Wout van Aert zich geroepen. Tijdens de eerste beklimming vond een groepje met daarin Van Aert aansluiting bij de kopgroep van Alaphilippe. 

   

  Bij de tweede beklimming van de Ventoux liet de Belgische kampioen zien wie nu echt de sterkste was, hij kwam boven met anderhalve minuut voorsprong. In de afdaling liep het niet meer verkeerd, Van Aert boekte naar eigen zeggen “misschien wel de mooiste overwinning” uit zijn carrière. 

  Rit 20 - Wout van Aert

  Dat Wout van Aert een aardig stukje tegen de klok kon rijden, wisten we al. Op de voorlaatste dag toonde hij dat nog eens aan de hele wereld in de Tour: hij blies de toptijd van Kasper Asgreen van de tabellen en bleef tot het einde in de hot seat zitten. 

   

  Na een “mindere” eerste week, groeide Van Aert alsnog uit tot één van de smaakmakers. Om naar Parijs te fietsen met twee fenomenale ritzeges achter zijn naam. 

  Rit 21 - Wout van Aert

  “Laat ik ze allemaal nog eens tonen wat ik kan”, moet Van Aert gedacht hebben in de slotrit. Die tijdrit de kers op de taart? Nee, Van Aert koos zelf zijn orgelpunt van deze Tour. Na een bergrit en een tijdrit zorgde hij voor een ongelofelijke hattrick door ook de massasprint op de Champs-Elysées te winnen. Koninklijk.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
  2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián209 km
  3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne185 km
  4wegwedstrijdDax - Nogaro182 km
  5wegwedstrijdPau - Laruns165 km
  6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque145 km
  7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux170 km
  8wegwedstrijdLibourne - Limoges201 km
  9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme184 km
  10wegwedstrijdVulcania - Issoire167 km
  11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins180 km
  12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais169 km
  13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier138 km
  14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine152 km
  15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains180 km
  16individuele tijdritPassy - Combloux22 km
  17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel166 km
  18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse186 km
  19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny173 km
  20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133 km
  21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115 km