Openhartige Valentine Dumont: "Deze beproeving laat littekens na"

Valentine Dumont in haar habitat: het zwembad.

21 jaar, 4 Belgische records en een 7e plek in de EK-finale. De Olympische Spelen in Tokio leken een uitgelezen kans voor Valentine Dumont om te groeien als atlete. Toch kreeg het zwemtalent geen plekje in de olympische selectie. Die teleurstelling "laat littekens na", aldus Dumont.

Valentine Dumont maakte geen deel uit van de 122-koppige selectie voor de Spelen die het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) eerder deze maand bekendmaakte. Het 21-jarige zwemtalent voldeed aan de internationale criteria, maar niet aan de Belgische.

 

"Ik heb nog wat tijd nodig om mij over die tegenslag te zetten en het achter mij te laten, maar momenteel is het nog moeilijk", vertelt Valentine Dumont in Het Journaal.

 

"Een beproeving zoals dit, laat littekens na. Het is iets dat altijd deel zal uitmaken van mijn carrière. Toch zal ik proberen om hier sterker uit te komen."

Ik voelde me niet gerespecteerd als mens én als atleet

Valentine Dumont

Op 2 juli, de dag dat Dumont 21 geworden was, kreeg onze landgenote het slechte nieuws te horen. "Rond 3 uur 's middags vernam ik dat de Internationale Federatie mij zou uitnodigen. Toen was ik heel blij, maar tegen half acht 's avonds kreeg ik te horen dat het BOIC de uitnodiging geweigerd had."


Dumont heeft nochtans 4 Belgische records in handen, maar aan de Belgische criteria voor de Spelen - vastgelegd door de zwemfederatie - voldeed ze niet. Het BOIC kon haar nog delibereren, maar deed dat niet. "Ik was machteloos en kon niets doen. Ik voelde me toen ook niet gerespecteerd als mens én als atleet."

Ook de coach van Dumont, Ronald Claes, is het niet eens met de beslissing van de zwemfederatie. "Ik denk vooral dat het BOIC hier een zeer onsportieve houding heeft aangehouden."

Bekijk het fragment met Dumont uit Het Journaal: