Oegandese gewichtheffer duikt onder in Japan: "Ik wil hier blijven"

  Julius Ssekitoleko (archief).

  Vrijdag raakte bekend dat een Oegandese atleet verdwenen was uit zijn hotel in Osaka. Het bleek te gaan om de 20-jarige gewichtheffer Julius Ssekitoleko. Hij liet in zijn hotel een briefje achter waarop hij schreef "in Japan te willen blijven leven". Dat bericht de Franse sportkrant L'Equipe vandaag.

  Het was een opvallend olympisch verhaal gisteren. Ssekitoleko was niet komen opdagen voor een coronatest. Nadien werd een briefje gevonden op zijn hotelkamer waarin hij zei niet terug te willen naar Oeganda vanwege de ontberingen in zijn land. Hij gaf aan in Japan te willen blijven leven en werken. 

   

  Ssekitoleko kreeg geen deelnamebewijs voor de Olympische Spelen en moet dus komende dinsdag Japan verlaten. Hij maakte deel uit van een groep van 9 Oegandese sporters, die eind juni al aankwamen in Japan.

   

  Salim Musoke Ssenkungu, de voorzitter van de Oegandese Gewichtheffederatie, legde uit dat de Ssekitoleko zeer hard had getraind voor zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen. Pas deze week kreeg hij te horen dat hij uiteindelijk niet zou mogen deelnemen.

   

  Hij had zich niet rechtstreeks geplaatst, maar stond na zijn derde plaats op het Afrikaanse kampioenschap op de wachtlijst om deel te nemen. Uiteindelijk kreeg hij echter geen plaats.