Thomas De Gendt: "Kans is heel groot dat dit mijn laatste Tour was"

  Nu de bergen achter de rug zijn, ziet het ernaar uit dat Thomas De Gendt ook zijn 9e Tour de France zal uitrijden. Maar daar zal het ook bij blijven. "Ik heb hier nog weinig te zoeken, iemand anders mag het volgend jaar in mijn plaats doen."

  "De laatste beklimming in deze Tour en misschien wel mijn laatste berg ooit in de Tour", windt Thomas De Gendt er geen doekjes om. "De kans is heel groot dat dit mijn laatste Tour was. Maar Luz Ardiden is een mooie klim om mee te eindigen."

   

  "Volgend jaar mag iemand anders het in mijn plaats proberen in de Tour. Ik heb dit jaar niets kunnen tonen en vorig jaar ook al niet. Voor mezelf heb ik hier nog heel weinig te zoeken, enkel als knecht. Dan kan ik mij beter op een ander programma focussen."

   

  De Gendt is doodop en heeft ook al de Vuelta van zijn programma geschrapt. "Ik geraak niet meer gerecupereerd zoals andere jaren. 2 jaar geleden heb ik de 3 grote rondes na elkaar gereden en ben dan bijna zonder rust herbegonnen in de Tour Down Under."

   

  "In de lockdown had ik eigenlijk ook geen rust en dan heb ik met de Tour en Giro 2 grote rondes in 2 maanden tijd gereden. Dat heeft mijn motor kapotgemaakt."

   

  "Het is wellicht niet slecht om een paar maanden van de fiets te stappen en pas te herbeginnen in bijvoorbeeld Parijs-Nice. Hoogstwaarschijnlijk rijd ik dit jaar enkel nog de Ronde van Noorwegen en enkele Belgische eendagskoersen, als ze iemand tekortkomen."

   

  Op het WK hoopt De Gendt dus niet. "Die vraag krijg ik elk jaar en ik ben nog nooit geselecteerd. Ik hou er dus geen rekening mee. Het maakt mij ook niet uit. Het is eerder iets voor de renners van het Vlaamse voorjaar en daar reken ik mijzelf niet bij."

  Ik reed in 2019 de 3 grote rondes en ben dan zonder rust herbegonnen. Daarna reed ik nog 2 grote rondes in 2 maanden. Dat heeft mijn motor kapotgemaakt.

  Thomas De Gendt

  "De cirkel is rond"

  Heeft De Gendt tijdens de beklimming van Luz Ardiden gedacht aan zijn afscheid aan de bergen in de Tour? "Ik dacht aan niet veel. Ik weet wel dat deze klim in 2011 in mijn allereerste Tour zat en nu dus weer. De cirkel is rond. Dat is mooi."

   

  "Morgen zal ik het misschien nog proberen met een ontsnapping, maar voor de tijdrit ga ik mij niet meer door mijn kader trekken om 30e te worden. Jan Bakelants zei een paar dagen geleden dat hij er meteen mee gestopt zou zijn als hij gewonnen had. Ik heb dat ook gedacht. Dat ik bij een zege zou zeggen: het is mooi geweest. Ik stop ermee."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar