BOIC-hoofdarts Johan Bellemans is in Tokio: "Geen enkele bewegingsvrijheid"

  De Japanse inwoners zijn geen fan van de Olympische Spelen.

  Een groot deel van de Belgische atleten is al in Tokio, waar volgende week vrijdag de Olympische Spelen van start gaan. De maatregelen tegen het coronavirus zijn er heel streng. BOIC-hoofdarts Johan Bellemans is mee naar Japan, hij schetst hoe het eraan toe gaat in de hoofdstad. "We zijn eigenlijk blij met de strenge maatregelen."

  "Niet buiten het hotel begeven"

  Johan Bellemans liet in één van de Belgische kranten optekenen dat het Belgische basiskamp in Tokio "een gevangenis is". Is het dan zo erg, daar in Japan? "Laat ons zeggen dat de Japanse overheid er alles aan doet om ons af te schermen van de plaatselijke bevolking."


  "Eigenlijk mogen we ons niet buiten de muren van ons hotel begeven. Het vervoer naar de trainingssites gebeurt enkel via bustransport. De atleten worden opgehaald voor de deur van het hotel en afgezet voor de deur van het trainingscomplex."


  "Daarnaast is helaas geen enkele bewegingsvrijheid toegestaan. Een wandeling in het park, even gaan joggen buiten het hotel of de stad gaan bezoeken: dat is absoluut verboden. Ook niet voor de begeleiders."

  Een wandeling in het park, even gaan joggen buiten het hotel of de stad gaan bezoeken: dat is absoluut verboden.

  Johan Bellemans

  "Maatregelen zijn te verdedigen"

  Bellemans heeft wel begrip voor de strenge regels. "De Japanners hebben een zeer rigoreuze aanpak voorbereid en willen op geen enkele manier dat buitenlanders hun bevolking besmetten. Daarom pakken ze het heel grondig aan."

   

  "Dat lijkt een beetje vreemd voor ons want Japan heeft een lagere besmettingsgraad doorheen de golven dan wij gezien hebben in West-Europa. Ze lijken weer een kleine piek te hebben, maar in Tokio valt het qua besmettingen goed mee."

   

  "Voor ons lijken al die maatregelen dus zeer overdreven, maar zij willen het zo en wij moeten ons daaraan aanpassen. Dat proberen we ook te doen."

   

  Coronavrij zijn de Spelen helemaal niet. "Er zijn bij een aantal delegaties al besmettingen geweest. De maatregelen zijn dus te verdedigen. Ook wij zijn er eigenlijk blij mee, want we willen geen "cross contaminaties" in de andere richting. Japanners die onze atleten besmetten, dat is het laatste dat we willen."

  Japanners die onze atleten besmetten, dat is het laatste dat we willen.

  Johan Bellemans

  Johan Bellemans, hoofdarts bij het BOIC.