Wat is er aan de hand bij Bahrein? "Niet vals beschuldigen, maar ook niet naïef zijn"

De inval bij Bahrein Victorious heeft een siddering door het peloton gejaagd. Duikt het dopingspook weer op of is het allemaal een slag in het water? "Ze doen toch geen inval als ze niets concreets in handen hebben?", vragen onze commentatoren zich hardop af.

De geruchten over mogelijk dopinggebruik bij Bahrein zijn niet nieuw. "Ik las een paar weken geleden op sporza.be al het artikel met de Spion in het Peloton, die toegaf dat er vragen gesteld werden bij de prestaties van Bahrein", vertelt radiocommentator Christophe Vandegoor.

 

"Het ging dan met name over Mark Padoen, die 2 bergritten won in de Dauphiné. Zoiets valt op. Links en rechts hoorde ik zelf ook dat ze zich in het peloton afvragen waarom die Padoen nu niet meedoet in de Tour, terwijl die toch duidelijk in vorm was?"

 

"Maar daarnaast had je ook nog Caruso - weliswaar een goeie coureur - die op latere leeftijd nog 2e wordt in de Giro. En in deze Tour had je Teuns en Mohoric die een etappe wonnen, Poels die in de bollen rijdt en Colbrelli (vooral een sprinter, red) die bergop verbaast."

 

"Het is gevaarlijk om mensen of renners nu zomaar te gaan beschuldigen, maar anderzijds ga ik er ook vanuit dat het parket meer weet dan wat wij ook gewoon kunnen vaststellen, dat ze toch iets concreets in handen hebben. Want je doet geen inval voor wat trainingsschema's."

Nu worden renners die extreem goed presteren door hun collega's verklikt. In mijn tijd zwegen wij.

Frank Hoste

Wuyts: "We mogen ook niet blind zijn"

Wielrennen doet al jaren verwoede pogingen om zijn dopingverleden van zich af te schudden. "Dit is uiteraard geen aangename tijding. Je had vorig jaar wel die "inval" bij Arkéa - waar we nooit meer iets van gehoord hebben - maar voor de rest was het de voorbije jaren toch stil op dit front", zegt Vandegoor.

 

Frank Hoste, cocommentator van Vandegoor: "Het is logisch dat je nu denkt dat er "iets" nieuws is, maar ik kan het mij niet voorstellen als je weet hoe streng de renners gecontroleerd worden. Ik ga ervan uit dat minstens 95% zuiver op de graat is."

 

"Als er dan toch iemand extreem goed presteert, dan wordt die renner tegenwoordig ook door zijn collega's verklikt, dan beginnen ze te praten in het peloton. Dat was in mijn tijd anders. Wij zwegen."

 

Michel Wuyts is toch op zijn hoede. "Dat moet wel. In de farmaceutische sector wordt bijvoorbeeld nog altijd naar nieuwe middelen tegen kanker gezocht. Dan kan ik me voorstellen dat je sommige van die middelen ook voor topsporters kunt gebruiken. Daar mogen we niet blind voor zijn, anders ben je naïef."

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián208,9 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne187,4 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro181,8 km
5wegwedstrijdPau - Laruns162,7 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque144,9 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux169,9 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges200,7 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme182,4 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167,2 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins179,8 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais168,8 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier137,8 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine151,8 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains179 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22,4 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel165,7 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse184,9 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny172,8 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133,5 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115,1 km