Yellow Tigers begonnen aan EK-voorbereiding: "Top acht is de ambitie"

  Yellow Tigers in actie op de Nations League

  Geen reis naar Tokio voor de Yellow Tigers deze zomer, maar meteen na de Olympische Spelen beginnen de volleybalvrouwen wel aan het EK (vanaf 18 augustus). Een plaats in de top 8 is de doelstelling. Of mag het wat meer zijn voor de nieuwe nummer 10 op de wereldranglijst?

  Minder druk op EK dankzij goede Nations League

  De Volleybal Nations League is nog maar net afgelopen, maar de Yellow Tigers zijn al begonnen aan de voorbereidingen op het EK. Meer dan een maand voor het begin. "Normaal beginnen we zes weken vooraf", zegt bondscoach Gert Vande Broek. "Maar de Nations League was intens."

   

  Intens, maar ook succesvol. De Tigers wonnen 8 van hun 15 matchen, maar belangrijker nog: door hun goede prestaties stegen ze naar de tiende plaats op de wereldranglijst en zijn ze mathematisch bijna zeker van deelname aan het WK. Nooit stonden de Yellow Tigers hoger.

   

  "De Nations League was een gevaarlijk verhaal voor ons, want het omgekeerde had ook gekund", blikt Vande Broek terug. "We hadden veel punten kunnen verliezen, waardoor het WK bijna onmogelijk zou worden. Nu kunnen we naar het EK trekken zonder de druk om punten te moeten scoren voor het WK."

   

  "We moeten wel beseffen dat we op de Nations League geen enkele match makkelijk hebben gewonnen. Het waren telkens collectieve prestaties, waarbij iedereen op haar beste niveau moest zijn. We hebben op alle aspecten van het spel wel een goed fundament gelegd."

  "Opnieuw alles mogelijk als we top drie halen in de groep"

  De tegenstanders in groep A op het EK heten Servië , Rusland, Azerbeidjan, Frankrijk en Bosnië-Herzegovina. Die eerste twee zijn wereldtoppers. Om door te stoten is een plaats bij de eerste vier noodzakelijk, maar iedereen bij de Yellow Tigers beseft dat vierde worden geen goed idee is.

   

  "Dan treffen we bijna zeker Italië en dan wordt het heel moeilijk", zegt speerpunt Britt Herbots. "Als we in de top drie kunnen eindigen, is opnieuw alles mogelijk. Maar simpel wordt dat niet, want ook Bosnië of Frankrijk zijn vechtersploegen en zullen zich willen laten zien." 

   

  In 2013 stuntten de Yellow Tigers op het EK nog met een bronzen medaille. De ambitie nu is de top acht. "Het zou flauw zijn als we niet dezelfde ambities zouden uitspreken als in het verleden en dat is de top acht halen", zegt Vande Broek.

   

  "Het grote verschil met de periode dat we brons wonnen, is dat we toen een onbekende factor waren. Dat is nu zeker niet meer het geval. Toen hadden we ook het geluk dat we een Italië in opbouw konden kloppen en daardoor hun parcours kregen en geen echte toplanden ontmoetten voor de Final Four." 

   

  "Al relativeer ik die bronzen medaille nu te veel misschien. Maar we moeten onszelf wel juist positioneren."

   

  Het EK wordt dit jaar in 4 verschillende landen gespeeld. Servië is het gastland voor alle matchen van poule A, met daarbij dus de Belgen. De andere organiserende landen zijn Bulgarije, Kroatië en Roemenië.

  Herbots: "Als groep hebben we grote stap gezet op de Nations League"

  Grobelna: "Wij kunnen stunten tegen ploegen die sterker zijn"