Vingegaard: "Het ziet er heel goed uit, maar morgen is er nog een zware rit"

  Jonas Vingegaard zette opnieuw een straf nummer neer in het hooggebergte.

  Wat een ongelofelijk sterke prestatie alweer van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). De Deen moest even passen toen Richard Carapaz zijn duivels ontbond op de Col du Portet, maar keerde op karakter terug en werd nog tweede achter Pogacar. Meteen ook zijn nieuwe plek in de algemene stand. "Gelukkig kon ik nog terugkeren."

  Jonas Vingegaard blijft verbazen in deze Tour. Vandaag bevestigde hij nog maar eens dat hij bij de absolute elite behoort. Samen met Carapaz was hij de enige van de klassementsrenners die op de slotklim meekon toen Pogacar de debatten opende.

   

  "Het was een bijzonder harde strijd. Pogacar was ijzersterk vandaag", vertelde Vingegaard meteen na de finish. "Carapaz was ook sterk, ik denk dat hij een beetje met ons aan het spelen was. Gelukkig kon ik nog terugkeren na zijn aanval en tweede worden.”

   

  Rigoberto Uran zakte door het ijs op de Col du Portet. De Colombiaan werd pas 9e op 1'49" van Pogacar en zakt van de 2e naar de 4e plaats. Vingegaard wordt zo de nieuwe nummer 2, op 5'39" van Pogacar. “Het ziet er heel goed uit, maar morgen is er nog een zware rit. Ik zal dan weer mijn best doen en dan zien we wel hoe het loopt.”

  Zeeman: "Vingegaard hoort nu al bij de wereldtop en hij is nog niet uitgegroeid"

  Ook voor Merijn Zeeman, ploegleider van Vingegaard bij Jumbo-Visma, was het genieten. "Natuurlijk, als je er zo dicht bij bent, dan hoop je nog een klein beetje dat Jonas (Vingegaard, red.) Pogacar nog zal voorbijsprinten."

   

  "Maar hij kwam nog terug bij Carapaz en slaat hier een grote slag voor het podium. Dat is een geweldige prestatie, echt genieten voor ons. Vingegaard heeft laten zien dat hij op Pogacar na de sterkste is."

   

  Zeeman gooit ook met bloemetjes voor de omkadering van Vingegaard. "Tim Heemskerk heeft heel intensief met hem gewerkt en laat voortdurend weten hoe zijn vorderingen zijn, hoe hij steeds beter wordt. Het laatste jaar is er ook op het mentale vlak veel met Jonas gewerkt."

   

  "Zo'n jongen die binnen het team steeds beter wordt en dan op zo'n podium dit laat zien, daar zijn we heel trots op. Het is een geweldige renner en hij is nog lang niet uitgegroeid. Hij hoort nu al bij de wereldtop en dat zal de komende jaren zo blijven."

   

  Een podiumplaats in Parijs wordt plots een reële optie voor Vingegaard. "We mogen zeker dromen van het podium. Morgen is er nog een heel zware Pyreneeënrit en zaterdag de tijdrit. We zijn vol vertrouwen. De spirit in het team is geweldig. Ik hoorde Wout van Aert door het oortje nog roepen naar Jonas om hem aan te moedigen. Dat zegt veel over de sfeer."

   

  "'Stevie' (Steven Kruijswijk, red.) stuurde ook nog een berichtje dat hij zo baalt dat hij eruit is, maar er wel in gelooft dat Jonas het gaat doen. Voor ons als coaches is het ontzettend leuk werken als je een groep hebt die zo voor elkaar door het vuur gaat."

  De spirit in het team is geweldig. Ik hoorde Wout van Aert door het oortje nog roepen naar Jonas om hem aan te moedigen

  Merijn Zeeman

  "Wout zal zaterdag een heel goede tijdrit rijden"

  Door de opgave van Kruijswijk heeft Jumbo-Visma nog 4 renners in de Tour. Toch zet de ploeg ondanks alle pech en de vroege opgave van kopman Primoz Roglic een schitterende Tour neer. "We hebben onze tegenslagen en teleurstellingen gehad. Na vandaag zitten er 4 van onze mannen thuis."

   

  "Het uitvallen van Primoz was een hele harde klap. Maar topsport is ook strategie bepalen en nieuwe doelen stellen. Daar zijn we heel goed in geslaagd dat is ook prachtig om mee te maken." 

   

  "Steven was ziek vanaf de rustdag, maar wou doorgaan voor het team. Het is jammer, want je mist een belangrijke jongen in de groep. Maar met Kuss en
  Van Aert in de bergen en Teunissen op de vlakkere wegen is er meer dan genoeg kwaliteit om Jonas goed bij te staan."

  Sepp Kuss was de laatste knecht die overbleef voor Vingegaard op de Col du Portet, maar ook Van Aert knapte weer zijn werk op. "Wout heeft zijn werk gedaan tot aan de voet van de laatste klim. Dat was ook de afspraak."

   

  "Hij had ook nog verder kunnen gaan, maar dat hebben we bewust niet gedaan. Dat was niet nodig, zeker niet met het oog op wat er voor hem allemaal nog komt. We wilden hem niet over zijn limiet laten gaan."

   

  Van Aert mag zaterdag wél nog eens alles geven, in de tijdrit. "Ik denk dat Wout een heel goede tijdrit zal rijden, maar er zijn meerdere kandidaten. Bissegger, Küng, Asgreen. Er is een groepje renners dat tot de favorieten gerekend mag worden."

  We wilden Wout niet over zijn limieten laten gaan

  Merijn Zeeman

  Lees ook: