VIDEO: Pogacar, Vingegaard en Carapaz zorgen voor vuurwerk op de Col du Portet

  De 3 tenoren van deze Tour zorgden voor vuurwerk op de slotklim.

  De koninginnenrit in deze Tour kende een lange aanloop, maar het venijn zat in de staart. De finale op de Col du Portet was om duimen en vingers bij af te likken. Tadej Pogacar nestelde zich nog wat steviger op zijn troon. Bekijk hier de belangrijkste momenten van de 17 etappe.

  1. Fransen wagen hun kans op Quatorze Juillet

  Pöstelberger, Perez, Godon, Van Poppel, Chevalier en Turgis. Dat zijn de mannen die al snel voor de aanval kiezen. Het peloton geeft zijn zegen en laat de 6 leiders tot 8 minuten uitlopen. Van Poppel pakt de volle buit aan de tussensprint, in het peloton sprint Matthews net sneller dan Cavendish. De Australiër loopt 1 punt in op de Brit en nadert tot op 36 punten van het groen.

   

  Op de Col de Val Louron-Azet, de tweede beklimming van de dag, spat de kopgroep helemaal uit elkaar. Anthony Perez wil schitteren op Quatorze Juillet en gaat solo. In de afdaling naar de Col du Portet krijgt hij het gezelschap van zijn landgenoot Dorian Godon.

  2. Perez gaat solo op de Col du Portet, Van Aert haakt af

  Perez en Godon beginnen met bijna 4 minuten voorsprong op de favorietengroep aan de slotklim. Met nog ruim 13 kilometer te klimmen gooit Perez zijn metgezel overboord. In de groep met Pogacar gaat het te snel voor Alaphilippe, Quintana, Porte en Van Aert.

  3. Tempowerk van UAE doet Mas en Martin de das om

  UAE neemt het heft in handen in de favorietengroep. Op 12 kilometer van de top eist het brutale tempo van Pogacars knecht Majka de eerste grote slachtoffers. Met Mas en Martin moeten de eerste namen uit de top 10 de rol lossen. Ook Loetsenko komt in de problemen.

  4. Pogacar opent de debatten, alleen Vingegaard en Carapaz kunnen mee

  Op ruim 8 kilometer van de top vindt Pogacar het welletjes. De Sloveen plaatst tot twee keer toe een stevige versnelling. Vingegaard, Carapaz en Uran plooien zich dubbel om de gele trui te volgen. Voor Uran lukt dat uiteindelijk niet, de Colombiaan zal uit de top drie tuimelen. Pogacar, Vingegaard en Carapaz gaan met z'n drieën naar de finish. Het verhaal van aanvaller Perez is voorbij.

  5. Pogacar schudt tevergeefs aan de boom, Carapaz krijgt er Vingegaard wel af

  De drie tenoren lossen elkaar van geen vin, al lijkt het vooral voor Carapaz tussen hangen en wurgen. Pogacar deelt nog wat prikjes uit, maar Vingegaard en Carapaz lossen lukt de Sloveen niet.

   

  Op anderhalve kilometer van het einde toont Carapaz met een stevige versnelling dat de grimassen maar schijn waren. Pogacar dicht het gaatje, voor Vingegaard gaat het nu wel te snel.

  6. Vingegaard keert nog terug, Pogacar wint sprint met z'n drieën

  Vingegaard wil van geen opgeven weten. Op karakter sluit hij in de laatste steile hectometers weer aan bij Pogacar en Carapaz. Met z'n drieën sprinten ze voor de ritzege. Pogacar heeft nog een stevig eindschot en triomfeert op de Col du Portet. Vingegaard wordt knap tweede, Carapaz is derde. De rituitslag is meteen ook de nieuwe top drie in het algemene klassement.

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar