Derwael begint aan jacht op olympisch goud: "Team helpt me te ontspannen"

Nina Derwael.

9 dagen voor de Spelen, is er opnieuw een grote delegatie Belgische atleten vertrokken richting Tokio. Daarbij ook enkele sterkhouders van Team Belgium zoals gymnaste Nina Derwael en renster Lotte Kopecky. Allemaal zijn ze blij dat de Spelen, met een jaartje vertraging, eindelijk van start gaan. 

Derwael: "Ik voel de druk, maar ik leg mezelf die ook op"

"Ik ben enorm blij dat ik eindelijk kan vertrekken", klinkt het bij medaillehoop Nina Derwael. "Het heeft lang genoeg geduurd en het was een hele lange voorbereiding. Ik heb er veel zin in. Ik wil vertrekken en ik wil daar mijn ding gaan doen."

 

De atleten vertrekken zonder familie. "Dat is raar. Voor het vertrek nu gaat het wel, maar na de wedstrijd eens niet naar hen kunnen gaan, dat ga ik missen. We hebben wel een hele leuke groep en dat helpt me wel om te ontspannen."

 

Hoe zit het met de vorm? "Heel goed. De laatste trainingen waren goed. Het hele team is klaar. Als we de teamfinale willen halen, zal het over details gaan. De top 3 of 4 ligt wel redelijk vast maar daaronder is het vechten voor elke plaats. De kans dat het ons lukt, bestaat zeker."

 

Derwael zelf is een van de grote medaillekandidaten. "Ik voel de druk wel een beetje, maar ik leg ook wel druk op mezelf. Ik wil daar mijn oefening doen zoals op training en dan komt het wel goed."

 

"De concurrentie aan de brug is wel groot. Iedereen heeft zich proberen te verbeteren. Ik ook. Als ik alles gegeven heb, zal ik niet teleurgesteld zijn zonder medaille."

Kopecky: "Mijn ambitie? Het hoogst haalbare"

"Opgelucht", zo omschrijft Lotte Kopecky haar gevoel bij vertrek. "Het is een lang jaar geweest. Dus ik ben heel blij dat we vandaag kunnen vertrekken en dat het eindelijk kan beginnen."

 

Kopecky rijdt al snel de wegrit. "Het zal enorm lastig worden, maar als ik niet in mezelf geloofde, had ik me niet kandidaat gesteld. Veel zal afhangen van het koersverloop. Ik heb vertrouwen. Mijn ambitie? Het hoogst haalbare."

 

Daarna volgt ook nog de ploegkoers samen met Jolien D'hoore. "Ik heb deze ochtend nog mijn laatste baantraining gedaan en dat is positief verlopen. Na het WK in 2017, waar we kampioen werden, zag alles er heel goed uit. De afgelopen twee jaar was het misschien iets minder dus daarom stellen we ons meer op als de underdog. En in die rol ben ik ook iets meer op mijn gemak."

 

"We geloven beiden in een medaille en met die ambitie starten we. Als duo is dit onze laatste kans."

Sacoor: "Ik weet dat er twijfels zijn, maar zelf geloven we er wel in"

"Dit is een kinderdroom die uitkomt", vertelt Sacoor voor het vertrek naar zijn eerste Spelen. "Ik kijk er zo hard naar uit. We hebben nog 2,5 weken om hard te trainen en dan zullen we zien wat het geeft."

 

"Het is een moeilijke voorbereiding geweest voor mij. Maar op het EK U23 liep het wel goed met een tweede plaats en de derde tijd die ik ooit heb gelopen. Nu hopen dat het in Tokio nog iets beter kan."

 

"De concurrentie is enorm sterk. Ik hoop dat ik individueel misschien de finale kan lopen want dat is echt mijn droom."

 

"De estafetteploeg heeft het spannend gemaakt, maar ik denk dat we in staat zijn om een mooie prestatie neer te zetten. Ik weet dat er wat twijfels zijn over de 4x400m, maar uiteindelijk staan we er wel altijd. We mikken echt hoog en als groep geloven we er wel in."

Foto's van het vertrek van de delegatie