Was Van der Poel "respectloos" tegenover de Tour? "Schuld ligt bij het IOC"

  Een week geleden stapte Mathieu van der Poel uit de Tour de France om zich te richten op de Olympische Spelen. Bij Guillaume Martin ligt die beslissing nog altijd wat zwaar op de maag. Marc Madiot, ploegleider bij Groupama-FDJ, heeft meer begrip voor de beslissing van de Nederlander.

  Mathieu van der Poel kleurde de eerste week van de Tour de France (geel) met zijn offensieve rijstijl, maar dat hij daarna doodleuk is afgestapt met het oog op Tokio vindt Guillaume Martin (Cofidis) een week later nog altijd betreurenswaardig.

   

  "Toen Federer verstek liet gaan voor de 1/8e finales van Roland Garros om zich voor te bereiden op Wimbledon kreeg hij felle kritiek, maar wanneer Van der Poel eigenlijk hetzelfde doet, zwijgt iedereen."

   

  "Iedereen staat op de banken vanwege zijn spectaculaire manier van koersen, maar als je alles kunt geven omdat je toch weet dat je er na een week uitstapt, dan is dat respectloos tegenover de Tour."

   

  "Ze zijn dat bij Alpecin een beetje gewoon. Tim Merlier won een rit in de Giro en gaf op nog voor de bergen eraan kwamen omdat hij zogezegd vermoeid was. Maar 5 dagen later won hij wel de Ronde van Limburg. Het is allemaal niet verboden, maar nobel is het toch ook niet."

   

  Martin trekt het zich niet aan dat hij met zijn standpunt geen vrienden zal maken. "Ik ben op een punt in mijn carrière waarop ze mij om raad komen vragen zonder dat ik daarbij mijn carrière op het spel hoef te zetten. Het ligt in mijn aard om te zeggen waarop het staat, zonder de nuance uit het oog te verliezen."

  Ze zijn dat gewoon bij Alpecin: Merlier stapte uit de Giro en won 5 dagen later de Ronde van Limburg. Het is niet verboden, maar toch ook niet nobel.

  Guillaume Martin

  Madiot: "Niet de fout van de renners"

  Terwijl Guillaume Martin Mathieu van der Poel en Alpecin-Fenix viseert, wijst zijn landgenoot Marc Madiot, ploegleider bij Groupama-FDJ, naar iemand anders.

   

  "Het is niet alleen de fout van de renners. De data van de Spelen en de Tour worden niet door de renners bepaald. ASO en UCI hebben aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gevraagd om de data van de wielerwedstrijden te verzetten, maar dat is geweigerd."

   

  "Ik vind dat je de renners dan niet kunt verwijten dat ze 1 week aan de Tour deelnemen en dan weg zijn. Dat is niet correct (om hen dat te verwijten). Het is eerder de schuld van het IOC, dat niet naar de andere instanties heeft geluisterd."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar