The Games must go on, maar waarom? "Afgelasting zou financiële ramp zijn"

Er worden heel wat vragen gesteld bij Olympische Spelen in coronatijden. Tokio moet de uitdaging aangaan.

In coronatijden lopen veel Japanners nog steeds niet warm voor de Olympische Spelen. Maar zelfs zonder publiek zullen de Spelen volgende week van start gaan. De voornaamste reden daarvoor hoeft u niet ver te zoeken: geld.

Japan worstelt nog altijd met het coronavirus. In Tokio is zelfs de noodtoestand afgekondigd. Voor 78 procent van de Japanners mogen de Olympische Spelen op de schop. Maar dat zal niet gebeuren. De belangen zijn te groot, weet sporteconoom Thomas Peeters.

 

"Natuurlijk is er een grote financiële kant aan de zaak. Een afgelasting van de Olympische Spelen zou voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een rampzalig scenario zijn, want dan komen de grote sponsorcontracten onder druk te staan", zegt Peeters aan Sporza.

 

"Ze lopen de inkomsten van de tickets al mis omdat er geen supporters mogen zijn. Voor de sponsors is de afwezigheid van fans in de stadions niet zo'n probleem. Die richten zich vooral op de tv-kijkers."

Je kunt je afvragen of het IOC in deze tijden niet meer solidair moet zijn met Japan. Maar het IOC is weinig inschikkelijk naar gastlanden toe.

Thomas Peeters

"Dat er geen buitenlandse toeristen mogen komen, is wel een grote streep door de rekening van de Japanse economie, want precies daar zit eigenlijk de economische winst voor het organiserende land."

 

"Het grootste deel van de ticketinkomsten en de sponsoring houdt het IOC immers voor zichzelf. Daar is in het verleden al vaak kritiek op gekomen, omdat landen die de Spelen organiseren vaak grote kosten hebben."

 

"Je kunt je afvragen of het IOC in deze tijden niet méér solidair moet zijn met Japan. Maar het IOC is weinig inschikkelijk naar gastlanden toe. Het grootste deel van de inkomsten van de Olympische Spelen gaat naar de werking van het IOC zelf en ook naar de ondersteuning van de lidstaten." 

IOC-preses Thomas Bach

"Spelen zijn meestal een vergiftigd geschenk"

Japan moet zich dus plooien naar de eisen van het IOC. "Dat is de vloek van de winnaar", legt Thomas Peeters uit. "Wie de Olympische Spelen binnenhaalt, heeft vaak ook het meest toegegeven aan de grillen van het IOC. In economisch opzicht is het meestal een vergiftigd geschenk."

 

"Het IOC heeft de Olympische Spelen echt nodig. Eén keer om de vier jaar moeten zij daar hun inkomsten uit halen. Het hele functioneren van het IOC hangt eigenlijk vast aan de Spelen. De druk om ze te laten doorgaan, zal dan ook groot zijn."

 

"Anderzijds is het IOC ook beducht voor een scenario waarbij er voor de volgende Spelen slechts één kandidaat zou zijn. Dan kunnen zij hun spelletje van steden tegen elkaar uit te laten komen niet spelen. Het IOC zal er dus alles aan doen om van Tokio geen totale ramp te maken."

 

"En vergeet daarnaast ook niet dat de Spelen voor veel kleine sporten het enige evenement zijn. Nog eens enkele jaren zonder Olympische Spelen kan voor sommige carrières de doodsteek betekenen. Ook voor sponsors is het moeilijk een atleet te steunen die 8 jaar lang geen aandacht krijgt."