Olympische turnkampioen Vernjajev mist Tokio na positieve test op meldonium

De Oekraïner was in 2016 de beste aan de brug met gelijke leggers en pakte zilver allround.

De Oekraïense topturner Oleg Vernjajev heeft vandaag de wereld ingestuurd dat hij de Olympische Spelen in Tokio zal missen door een positieve dopingtest. De olympische kampioen van 2016 aan de brug met gelijke leggers, die daar allroundzilver aan toevoegde, maakte op zijn sociale media bekend dat hij positief testte op meldonium.

De positieve test zou hem 4 jaar schorsing kosten. Vernjajev ontkent echter elk mogelijk dopingmisbruik en stelt dat hij naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zal stappen om zijn schorsing aan te vechten.

 

Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. Begin dit jaar zette de Internationale Turnbond (FIG) de Oekraïner al met een voorlopige schorsing aan de kant zonder meer info te geven. Die geeft Vernjajev nu zelf.

 

De 27-jarige Vernjajev, die in Rio allround maar net achter de Japanse grootmeester Uchimura eindigde, pakte de voorbije jaren ook een wereldtitel en 6 Europese titels.

 

Meldonium kwam vorige week nog in het nieuws, toen 2 Russische roeiers na een positieve test uit de olympische selectie werden geweerd.

 

Meldonium is populair in het Oostblok. Het middel dat de doorbloeding bevordert, prijkt sinds begin 2016 op de verboden lijst. Dat jaar testten verschillende sporters - vaak uit Oost-Europa - positief. Tennisster Maria Sjarapova was de grootste naam.