Frank Hoste: "Als Van Aert beweegt in Tokio, zullen ze meteen op zijn wiel zitten"

  Wout van Aert liet nog maar eens zien dat hij in bloedvorm verkeert.

  Frank Hoste neemt voor de slotweek in deze Tour het stokje over van Serge Pauwels als compagnon van radiocommentator Christophe Vandegoor. In hun dagelijkse Sporza Tour-podcast fileren ze vandaag de prestaties van Wout van Aert en Jan Bakelants én analyseren ze de strijd voor de groene trui. "In Parijs zal er ook niks te doen zijn aan Cavendish."

  "Bakelants heeft een misstap begaan"

  Jan Bakelants kleurde mee de dag door al vroeg in de aanval te trekken, maar moest passen toen Patrick Konrad zijn beslissende versnelling plaatste. Volgens Frank Hoste heeft hij dat deels aan zichzelf te wijten.

   

  "Hij heeft veel energie verloren toen ze met drie weg waren. Daar heeft hij een prijs voor betaald toen Konrad begon te rijden om weg te raken. Toen had hij een dipje, maar op de laatste beklimming was hij weer heel goed."

   

  "Hij heeft een misstap begaan door zoveel energie te steken in die vlucht met drie, terwijl ze slechts 30 seconden voorsprong hadden op de achtervolgers."

   

  Bakelants zorgde er wel voor dat zijn team Intermarché-Wanty-Gobert eindelijk eens in beeld kwam in deze Tour. Ploegleider Hilaire Van der Schueren had voor de rit nog verkondigd dat de dokter en de osteopaat voorlopig de beste mannen waren bij de ploeg. Was dat een manier om Bakelants te prikkelen?

   

  "Dat kan zeker werken, Peter Post heeft het destijds ook bij mij gedaan. Ik was Belgisch kampioen en zat tijdens de Tour af te zien in het peloton. Post zei toen dat ik niet achteraan het peloton moest rijden, omdat ik de Belgische trui had."

   

  "Ik kon toen niet beter, maar die kritiek geeft je in je onderbewustzijn toch een prikkel waardoor je boven jezelf gaat uitstijgen. Zonder het te beseffen won ik daardoor wel een klassieker en een rit in de Tour."

  "Bakelants is natuurlijk misnoegd over die kritiek, maar ik heb zelf ondervonden dat het werkt. Je kan het wel beter individueel doen. Bij de ene werkt die negatieve kritiek, bij de andere niet. Voor hetzelfde geld stapte Bakelants af, dat is dan het risico dat je neemt."

  Jan Bakelants moest passen toen ritwinnaar Patrick Konrad versnelde.

  "Wegrijden op de Ventoux was betere zet dan wat Van Aert vandaag deed"

  Een andere Belg die zich nog maar eens in de kijker reed, was Wout van Aert. Op de laatste beklimming pakte hij plots uit met een stevige versnelling. Verrassend, ook voor Hoste.

   

  "Ik heb er geen verklaring voor. Misschien wou hij eens zijn benen strekken? Hij kan zich morgen ook nog uitleven door weg te rijden met een groepje zoals op de Ventoux. Dat is een betere zet dan wat hij vandaag deed, want nu heeft het niks opgebracht."

   

  "Iedereen die ook meedoet in de olympische wegrit in Tokio heeft nu opnieuw gezien dat hij super rijdt. Als hij nu beweegt in Tokio, zullen ze meteen op zijn wiel zitten."

  Van Aert kan zich morgen ook nog uitleven door weg te rijden met een groepje 

  Frank Hoste

  "Cavendish pakt gewoon de groene trui"

  Mark Cavendish kwam vandaag uiteraard niet in het stuk voor, maar zag wel zijn concurrenten voor het groen naderen. Michael Matthews en Sonny Colbrelli sprokkelden punten bij de tussensprint én aan de finish. Toch moet Cavendish zich volgens Hoste geen zorgen maken.

   

  "Cavendish kwam vandaag lachend over de streep. Colbrelli zit misschien met de groene trui in zijn achterhoofd, maar wil toch vooral een rit winnen. Matthews rijdt dan weer zuiver voor de punten, want hij heeft gezien dat Colbrelli hem ook in een lastige sprint makkelijk klopt."

   

  "Cavendish pakt gewoon de groene trui volgens mij, ook door de manier waarop Deceuninck-Quick Step de sprint aantrekt. Als ze dat voor Colbrelli, Matthews of Philipsen doen, dan winnen die ook. Cavendish komt pas de laatste 150 meter op kop, terwijl ze achter hem moeten wringen en in de wind rijden."

   

  "Hij vertrekt en er is niks meer aan te doen. Als de ploeg het in Parijs op dezelfde manier voor elkaar krijgt, dan zal er ook daar niks aan te doen zijn."

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar