Ruben Verheyden na goud op EK atletiek U23: "Het is nog altijd onwezenlijk"

  Ruben Verheyden verbaasde in Tallinn ook zichzelf.

  Op het EK atletiek voor beloften zorgde Ruben Verheyden met goud op de 1.500m onverwacht voor de kers op de taart. De gouden plak kwam er wel onverwacht. "Ik kon starten zonder stress, met een 8e plaats was ik ook al tevreden geweest."

  "Was al blij met finaleplaats"

  Acht jaar na Pieter-Jan Hannes zorgde Ruben Verheyden in Tallinn (Estland) voor een nieuwe Europese beloftentitel op de 1.500m. "Het is nog altijd onwezenlijk, ik besef het nog niet", zegt hij twee dagen later.

   

  "Ik ga er nog lang van kunnen genieten, denk ik. Het is heel mooi, want ik had het totaal niet zien aankomen. Ik was eerlijk gezegd al blij dat ik de finale mocht lopen. Het is dubbel zo hard genieten dat ik won."

   

  Alles viel op zijn plaats in de finale. "Ik heb net dat tikkeltje geluk gehad dat ik nodig had. Op adrenaline heb ik kunnen doorlopen en haalde ik het in de sprint."

   

  "Bij de junioren werd er veel meer van mij verwacht door mijn hoge ranking. Daardoor stond ik met veel meer stress aan de start en mislukte het. Nu sta ik pas 18e gerangschikt en kon ik gewoon lopen voor wat ik waard was. Met een 8e plaats was ik ook al tevreden geweest."

   Het is heel mooi, want ik had het totaal niet zien aankomen. Ik was eerlijk gezegd al blij dat ik de finale mocht lopen.

  Ruben Verheyden

  "Eindsprint is blijkbaar een wapen van mij"

  Verheyden pakte in Tallinn uit met een fenomenale eindsprint. "Blijkbaar is dat toch een wapen van mij. Ik weet dat ik snel ben in België, maar het is moeilijk in te schatten wat het waard is in Europa. Dat is belangrijk, want een snelle laatste ronde is heel belangrijk op dit nummer."

   

  Is Verheyden nu volledig vertrokken? "Ik groei elk jaar een beetje. Nu zit ik op een hoog niveau, hopelijk kan ik bij de senioren de volgende stap zetten. Volgend jaar het EK halen zou al top zijn, maar er komen nog genoeg kampioenschappen."

   

  "Ik had ook de Europese limiet gelopen op de 800m, maar de 1.500m doe ik wel het liefste. Ik vind het ook het mooiste nummer, tactisch gezien. Ik ben dus niet van plan om snel te veranderen."

   

  Verheyden werkt samen met trainer Kim Barbé, die recent een project opstartte om atleten nog meer te ondersteunen. "We worden door experten omringd om zo de beste kansen te krijgen."

   

  "Alles wat erin zit, wordt eruit gehaald. Het geeft veel vertrouwen om te beseffen dat alles in je omgeving goed zit. Het is zeker zijn verdienste dat ik met de goede mindset aan de start sta."

  Ik groei elk jaar een beetje. Nu zit ik op een hoog niveau, hopelijk kan ik bij de senioren de volgende stap zetten.

  Ruben Verheyden

  "Parijs 2024 zit al in mijn hoofd"

  Droomt Verheyden al van de Olympische Spelen? "Parijs 2024 zit inderdaad al in mijn hoofd. De limiet van 3'35" is niet ongelooflijk ver weg. Het zou leuk zijn om een profcontract te kunnen versieren zodat ik me enkel op atletiek kan focussen."

   

  Hoe dan ook was het EK een groot succes voor België. "Het was het beste beloftenkampioenschap tot nu toe met 6 medailles. Van de 19 atleten hebben 17 atleten beter gepresteerd dan ze gerangschikt stonden. Het was heel leuk voor iedereen."

   

  "Ik ben er wat later bijgekomen, maar je beseft wel dat het goed gaat met de Belgische atletiek. België doet gewoon goed mee op de kortere afstandsnummers. Het is leuk om te beseffen dat ik daar deel van uitmaak."