Geen betere manier om actief te genieten van de natuur dan een tochtje op je mountainbike. Veel recreanten blijken echter niet op de hoogte van de geldende regelgeving. Waar mag je fietsen en waar niet? Wat is de impact op de natuur? En wordt het huidige aanbod aan routes nog uitgebreid?
Tijdens de lockdown in 2020 hebben veel Vlamingen de weg naar de natuur teruggevonden. Buiten bewegen bleek een ideale uitlaatklep en dus bulkten de bospaden van de wandelaars, joggers en fietsers. Door de drukte verlieten mountainbikers wel eens de platge(t)reden paden en kwamen zo in beschermd en kwetsbaar natuurgebied terecht, vaak zonder het zelf te beseffen.
Welke impact heeft je rijgedrag op de natuur?
-verenigingen.

De bewegwijzerde mountainbikeroutes van Sport Vlaanderen
Hoe zit het nu precies met die regelgeving?
Navraag bij mountainbikend Vlaanderen leert dat de regelgeving vaak onvoldoende gekend is. Veel liefhebbers weten niet eens dat er beperkingen gelden in natuurgebied.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 5 december 2008 regelt de toegankelijkheid van de natuurgebieden in Vlaanderen.
- De basisregel luidt dat voetgangers alle paden mogen gebruiken, tenzij de toegankelijkheidsregeling bepaalde paden exclusief toewijst aan andere groepen recreanten.
- Alle andere recreanten, zoals ruiters en fietsers, krijgen enkel toegang tot bepaalde paden in een domein door een goedgekeurde toegankelijkheids-regeling.
Zo’n regeling beschrijft waar de andere categorieën recreanten verder nog welkom zijn. Op de website van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (ANB) vind je een overzicht van alle goedgekeurde toegankelijkheidsregelingen.

Vreedzaam mountainbiken in de natuur
Enkele tips om in acht te nemen:
- Let op met gpx-routes die je bijvoorbeeld via sites als Komoot of Strava kan downloaden. Ze leiden je vaak over paden die niet bestemd zijn voor de mountainbike, of volgen het traject van een veldtoertocht die slechts voor een beperkte periode vergund is.
- Respecteer de aangegeven richtlijnen van de natuurbeheerder (ANB, Natuurpunt, gemeente...) en volg tijdelijke omleidingen.
- Wil je op zeker spelen? Beperk je dan tot de vaste bewegwijzerde mountainbikeroutes van Sport Vlaanderen of neem deel aan een vergunde veldtoertocht.

Samen werken aan een oplossing
Een evenwicht vinden tussen natuur en recreatie is niet eenvoudig, maar een doorgedreven samenwerking met alle betrokken partners maakt veel mogelijk.
Het gloednieuwe technische parcours in de Wildertse duintjes bij Essen is een mooi voorbeeld. De gemeente Essen, Sport Vlaanderen, ANB en de lokale MTB-school waren allemaal van in het prille begin betrokken bij de realisatie. Het resultaat is een uitdagend technisch MTB-parcours mét respect voor de natuur:

Een aanbod in volle ontwikkeling:
- Momenteel tellen de bewegwijzerde MTB-routes van Sport Vlaanderen en partners zo'n 7000 à 8000 km aan paden. Dit netwerk is voortdurend in ontwikkeling.
- Er komen meer uitdagende routes. Naast de bestaande technische parcours en bikeparks zijn er ook een aantal in ontwikkeling.
- Vergunde veldtoertochten bieden een mooie afwisseling voor de vaste routes. Organisatoren kunnen steeds een aanvraag indienen.