Dé vraag: Djokovic, Federer of Nadal? "Momenteel is Novak overduidelijk de beste"

  Novak Djokovic domineert momenteel op het ATP-circuit.

  Nu Djokovic, Federer en Nadal alle drie aan 20 grandslamtitels zitten, flakkert de discussie weer op: wie is de beste aller tijden? Een eensluidend antwoord is er niet, volgens Johan Van Herck, kapitein van de Daviscup- en Fedcup-ploeg. "Nadal en Federer staan nog steeds hoger aangeschreven bij het grote publiek", zegt hij.

  Een blik op de naakte cijfers is veelzeggend: Novak Djokovic heeft nu evenveel grandslamtitels als Roger Federer en Rafael Nadal, maar won meer Masters 1.000 toernooien, stond het langst op de nummer 1-positie en leidt in de onderlinge confrontaties met Nadal en Federer.

   

  Maar is hij nu ook de GOAT (Greatest of All Time)? "Hij komt in de buurt", zegt Van Herck. "Maar kijk je alleen naar resultaten of hou je ook rekening met andere zaken. Het is een moeilijk thema, omdat er altijd een persoonlijke voorkeur is."

   

  "Als je puur naar de resultaten kijkt, is het duidelijk dat Djokovic domineert. Hij won dit seizoen al 3 grand slams en maakt kans op de golden slam, de 4 grandslamtitels in één jaar. Op dit moment is hij overduidelijk de beste", aldus Van Herck.

   

  "Hij is momenteel fitter dan Nadal en Federer en ook mentaal steekt hij erbovenuit. Terwijl Federer en Nadal pieken naar bepaalde toernooien, speelt Djokovic een redelijk volledig schema. En dan nog zijn we verbaasd als hij een wedstrijd verliest. Dat zegt veel over zijn uitstraling."

  Djokovic is momenteel fitter dan Nadal en Federer en ook mentaal steekt hij erbovenuit.

  En het hoeft niet te eindigen bij 20 grandslamtitels voor Djokovic. Op de US Open kan hij het record alleen op zijn naam zetten. "Dat Djokovic (34) wat jonger is dan Nadal (35) en Federer (39) maakt momenteel een groot verschil. Hij heeft zijn leeftijd mee."

   

  "Maar Djokovic zoekt ook voortdurend de limieten op. Hij gaat heel ver in zijn aanpak en dieet. Maar voor zijn resultaten moet je extreem zijn. Hij is bereid om dat elke keer opnieuw te doen."

   

  Toch moet de Serviër knokken om op dezelfde hoogte te komen van Federer en Nadal. "Dat draait om persoonlijke voorkeuren", zegt Van Herck. "Nadal en Federer staan bij het brede publiek nog hoger aangeschreven."

   

  "Om het wat overdreven te stellen: Federer en Nadal maken geen fouten voor hun imago. Djokovic doet af en toe eens een heftige uitspraak en reageerde gisteren bijvoorbeeld ook een paar keer toen het publiek de kant van Berrettini koos in de Wimbledon-finale. Dat speelt Djokovic parten."

  "Kloof rij je niet dicht met één demarrage"

  De vraag is nu: wie kan Djokovic op de komende grand slams afstoppen? "Er staan extreme talenten op het circuit, maar sommige zijn nog maar 20 of 21 jaar", zegt Van Herck. "Kijk maar naar Denis Shapovalov (22) in de halve finale."

   

  "Om het in wielertermen te zeggen: ze hebben kilometers op de teller nodig. Het duurt jaren om de kloof dicht te rijden, dat lukt niet met één demarrage."

  Lees ook: