Van Aert: "Ik ga me niet kapot rijden voor de bollen, maar ik zat daar nu toch"

Wout van Aert bij Maarten Vangramberen.

De puzzelstukjes vielen vandaag weer in elkaar voor Jumbo-Visma. Berggeit Sepp Kuss ging met de hoofdprijs naar huis, Vingegaard ging vlot mee met de klassementsmannen en Van Aert reed zich in de kijker tijdens zijn strijd voor de bollen. Onze Belgische kampioen kaartte bij Maarten Vangramberen na over de uitstekende dag voor zijn team.

"Het was niet de bedoeling om met 3 mee te zijn"

De gele brigade van Jumbo-Visma was bij het klinken van het startschot meteen bij de pinken. Sepp Kuss, Steven Kruijswijk en Wout van Aert glipten samen mee in het zog van de kopgroep. Toch was dat niet helemaal volgens plan, zo blijkt.  

 

"Het was niet echt de bedoeling om met 3 man mee te zijn in de vlucht. Kuss en ik waren eigenlijk de vlucht van Steven (Kruijswijk) aan het beschermen, maar er viel opeens een gat achter ons. Toen zaten we plots met een trio in de voorhoede."

Met Kuss hebben we iemand die op meer dan 2.000 meter geboren is, die heeft geen last van de hoogte

"Dan hebben we maar snel geschakeld. Met Kuss hebben we iemand in de gelederen die op meer dan 2.000 meter geboren is. Hij heeft absoluut geen last van de hoogte. Hij was nog fris, terwijl anderen al een jasje uitgedaan hadden op de voorlaatste beklimming."


"Dat plannetje werkte goed. Kuss was duidelijk de sterkste in het slot en Kruijswijk en ik konden nog wachten om Jonas Vingegaard (3e in het klassement) bij te staan. Uiteindelijk is het spijtig dat er geen grote verschillen bij de klassementsmannen ontstaan zijn, maar het was een goede dag."

"Ik ga me niet kapot rijden voor de bollen"

Ook voor Van Aert zelf was het een goede dag. Onze Belgische kampioen sprokkelde heel wat punten voor de bollentrui. Zou hij dan toch stiekem op een nevenklassment azen?


"Ik ga me niet kapot rijden voor die bollen, maar ik zat daar nu toch vooraan. Ik ben een type dat zo'n sprintje van 100 meter goed kan verteren. Maar ik ga nu niet koste wat het kost proberen om steeds mee te gaan in de vroege vlucht. Binnenkort zijn er dubbele punten te verdienen bij die aankomst bergop. Daar zal het om de knikkers gaan."


Veelvraat Van Aert mocht uiteindelijk de bolletjestrui niet aanmeten, maar hij kreeg vandaag wel de prijs voor de strijdlust. "Op de Mont Ventoux was ik niet strijdlustig genoeg, maar blijkbaar heb ik die dan vandaag wel gekregen, mooi."

Van Aert sprintte de tegenstand uit het wiel voor de bollen.

"Inspanning zit in mijn top 5 van 10 minuten-waarden"

Thomas De Gendt vertelde eerder deze week dat er hard gereden werd in het peloton, maar vandaag gooide hij zelf de knuppel in het hoenderhok. "Ik koerste nog eens met de benen en het goede gevoel van vroeger. Mijn inspanning vandaag staat wel in mijn top 5 van 10 minuten-inspanningen."

 

"Daarna zat ik er wel compleet door, maar het was leuk om nog eens mee te gaan in de kopgroep. De rustdag nu komt wel niet te vroeg voor mij. Spijtig dat we weer op hoogte zitten. Dan slaap ik minder diep en recupereer ik minder goed, maar dat is voor iedereen zo."

Ik reed nog eens met de benen van vroeger rond

Thomas De Gendt, Lotto-Soudal

Ook Dylan Teuns, eerder al ritwinnaar in deze Tour, was mee met de vlucht van de dag. "Ik was liever met het eerste groepje van acht op pad gegaan. In die grote groep zaten er betere klimmers. Dat merkte ik ook meteen op die laatste steile klim.

Dylan Teuns (op kop) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) in de kopgroep vandaag.

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBrest - Landerneau197,8 kmAlaphilippeAlaphilippe
2wegwedstrijdPerros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183,5 kmvan der Poelvan der Poel
3wegwedstrijdLorient - Pontivy182,9 kmMerliervan der Poel
4wegwedstrijdRedon - Fougères150,4 kmCavendishvan der Poel
5individuele tijdritChangé - Laval27,2 kmPogacarvan der Poel
6wegwedstrijdTours - Châteauroux160,6 kmCavendishvan der Poel
7wegwedstrijdsemi bergetappeVierzon - Le Creusot249,1 kmMohoricvan der Poel
8wegwedstrijdbergetappeOyonnax - Le Grand-Bornand150,8 kmTeunsPogacar
9wegwedstrijdbergetappeCluses - Tignes144,9 kmO'ConnorPogacar
10wegwedstrijdAlbertville - Valence190,7 kmCavendishPogacar
11wegwedstrijdbergetappeSorgues - Malaucène198,9 kmvan AertPogacar
12wegwedstrijdSaint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159,4 kmPolittPogacar
13wegwedstrijdNîmes - Carcassonne219,9 kmCavendishPogacar
14wegwedstrijdsemi bergetappeCarcassonne - Quillan183,7 kmMollemaPogacar
15wegwedstrijdbergetappeCéret - Andorra la Vella191,3 kmKussPogacar
16wegwedstrijdbergetappeEl Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
17wegwedstrijdbergetappeMuret - Col du Portet178,4 kmPogacarPogacar
18wegwedstrijdbergetappePau - Luz Ardiden129,7 kmPogacarPogacar
19wegwedstrijdMourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
20individuele tijdritLibourne - Saint-Émilion30,8 kmvan AertPogacar
21wegwedstrijdChatou - Parijs108,4 kmvan AertPogacar