Analisten kritisch voor penalty-aanpak Engeland: "Het was chaos"

  Engeland is een penalty-trauma rijker. Nochtans leken "The Three Lions" even op weg naar de zege, maar missers van Rashford, Sancho en Saka deden de uitstekende uitgangspositie helemaal keren. Na afloop waren onze analisten kritisch in de nabeschouwing: "Het was niet goed voorbereid."

  Speciaal ingebracht in de 120e minuut voor een strafschop: Marcus Rashford en Jadon Sancho. Een keuze die bondscoach Gareth Southgate - zelf verantwoordelijk voor een misser in '96 - zich zou beklagen. 

   

  Beide invallers misten. En de 19-jarige Bukayo Saka bezweek eveneens onder de druk en miste de vijfde. "Ik heb te doen met hen", jammerde Alan Shearer op de BBC. Ook onze analisten wezen allerminst naar de penaltynemers, wel naar Gareth Southgate.

   

  "Iedereen kan missen", zalfde Gert Verheyen. "Voor die jonge gasten was het een enorme verantwoordelijkheid. Zeker omdat ze speciaal ingebracht werden voor een penalty. Het zorgde voor een extra rugzakje."

  Je kreeg het gevoel dat het niet afgesproken was.

  Imke Courtois

  "Southgate was net voor de penalty's ook nog de hele tijd met papiertjes bezig", merkte Imke Courtois. "Eerst Grealish aanduiden, dan niet meer... Je kreeg het gevoel dat het niet afgesproken was."

   

  "Een chaos", verwoordde Youri Mulder het zelfs. "Je moet op voorhand alles klaar hebben. Hier wisten de jongens duidelijk niet wat ze zouden doen. Het was niet goed voorbereid."

  Roy Keane: "Saka had laatste niet mogen trappen"

  Ook over het water waren de analisten dus verbaasd over de Engelse penalty-aanpak. Voormalig ManU-kapitein  Roy Keane begreep niet dat meer ervaren internationals de loodzware taak van Saka overnamen.

   

  "Als je Sterling of Grealish bent, kan je toch niet blijven zitten, terwijl een jonge kerel voor jou naar de penaltystip trekt", zag de Ierse ex-international het. "Ze hebben heel wat meer ervaring, Sterling won al heel wat trofeeën. Ze hadden zich moeten opgeven vóór die jongeling."

   

  Voormalig Engels verdediger Gary Neville was eveneens de mening toegedaan dat de serie niet goed voorbereid was: "Ze hadden dit de laatste weken op oefenkamp moeten uitwerken, sessies moeten doen, moeten kijken wie het meeste scoorde. Het had wetenschappelijk en volgens data moeten voorbereid zijn."

   

  Collega-ex-verdediger Rio Ferdinand vond dat niemand de strafschopnemers "kon verwijten". Shearer kreeg weer het laatste woord: "Je moet hen alle krediet geven, maar ze zullen het nu lastig hebben. Hopelijk raken ze hier over."

  Bekijk hieronder de discussie

  Lees ook: