Waarom valt de ketting van Cavendish er altijd af na de sprint?

  De ketting van Cav.

  Heeft Cavendish gisteren geluk gehad? De gasten in Villa Sporza merkten alleszins iets opvallends op. Net na de aankomst van Cavendish, viel zijn ketting er af. Dat was blijkbaar niet de eerste keer, na elke sprint verloor hij al zijn ketting. Jasper De Buyst kwam in Villa Sporza met een verklaring.

  De arendsogen van Karl Vannieuwkerke spotten gisteren dat de ketting van Cavendish na de finish niet meer op de tandwielen lag. Jasper de Buyst, profwielrenner bij Lotto-Soudal en zelf een snelle man, kwam eerder deze week al een artikel tegen waar de oorzaak van het mechanische falen uitgelegd werd. (Artikel van Cycling Weekly)

   

  "Na elke overwinning in deze Tour lag Cavendish' ketting er al af. Blijkbaar komt dat door zijn viering. Op het moment dat hij zijn handen in de lucht steekt, strekt hij zijn linkerbeen uit, waardoor zijn ketting contact verliest", vertelde De Buyst.

  "Cavendish heeft ook een 'gewelddadigere' sprintstijl"

  In Cycling Weekly had Dov Tate van Parcours Wheels een uitgebreidere versie van de feiten in pacht:

   

  "Mark Cavendish maakt een schokkerige beweging op het moment dat hij over de streep komt. Aangezien zijn ketting tijdens de sprint al heen en weer geslingerd heeft, is er niet veel nodig om contact te verliezen."

   

  "Cavendish is ook duidelijk 'gewelddadiger' in zijn sprint-lichaamsbeweging. Op het moment dat hij viert, maakt hij een abrupte stop in zijn trapbeweging. Hij zet zijn linkerknie op slot als hij gaat zitten om te juichen en zorgt er zo voor dat hij een klein terugtrap-moment heeft."

   

  "Het is  waarschijnlijk een combinatie van wat voorwaartse kracht in de ketting, gecombineerd met een volledige stop bij de cranks (of zelfs een kleine omgekeerde beweging), wat genoeg is om de ketting ervan af te laten vallen, aangezien hij al heftig beweegt van de sprint."

  Bekijk het fragment in Villa Sporza:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar