Declercq: “Heel even groggy na val, maar onze ploeg heeft uitstekend protocol”

  Tim Declercq kwam gisteren zwaar ten val, maar knokte zich toch weer in de race. Na een solo-onderneming om de timecut te halen, verzekerde hij toch nog zijn plekje in de Tour. Vandaag kwam hij voor de start van de 14e rit voor de microfoon om zijn verhaal te doen.

  Dat Tim Declercq een sterke renner is, weten we al. Na zijn val en inhaalrace gisteren, stak de tempobeul van Deceuninck-Quick Step vanmorgen vooral de loftrompet over zijn team en teamdokters, die naar eigen zeggen uitstekend voor hem zorgden gisteren.

   

  “Mijn schaafwonden vallen heel goed mee. Ik was wel even wat “groggy”, maar ik vertrouw onze ploegdokter (Philip Jansen) met mijn leven. Samen met de dokter van de Tour hebben ze me direct even laten stoppen, nadat ik eigenlijk al vertrokken was."

  Ik vertrouw onze ploegdokter (Philip Jansen) met mijn leven

  Tim Declercq, Deceuninck-Quick Step

  "Ze hebben dan wat testen gedaan. Die waren goed genoeg om door te gaan. Tijdens het vervolg van de etappe zijn ze me ook goed blijven opvolgen. Onze ploeg heeft een goed protocol om die situaties aan te pakken."

   

  "Als het té slecht zou zijn, zouden ze me nooit opnieuw op de fiets gezet hebben. Ik heb wel weer veel geluk gehad dat ik een helm droeg. Het is nog maar eens bewezen dat het dragen ervan, van cruciaal belang is."

  "Vandaag zal het overleven worden"

  Tim Declercq heeft inmiddels de rol in het peleton gelost, maar dat hoeft niet veel te betekenen. Onze landgenoot plande vandaag geen grote kopbeurten in.

   

  ”Vandaag zal het overleven zijn, om dan naar de rustdag toe te werken. Ik hoop dat ik er daarna weer helemaal door ben. Maar we gaan er geraken”, vertelde Declercq optimistisch. "De ploegmakkers hebben gisteren ook zonder mij geschiedenis kunnen schrijven."

  Declercq vecht om erbij te blijven vandaag:

  Een "lijdensweg" van 25 kilometer: "De ontlading was groot"

  Hoe de val juist gebeurd is, weet Declercq niet meer. "Ik herinner me wel nog dat ik te horen kreeg dat we moesten opletten voor een nakende gravelstrook."


  "Op dat moment moest ik me ook even kwaad maken op wat cowboys in het peloton, die zich overal tussen probeerden wringen. Ik ben dan uiteindelijk met mijn hoofd op een paaltje terechtgekomen."


  "Hier in de Tour kan je echt niet achter een auto rijden. Ik was daar eerst niet mee bezig, maar je wil natuurlijk in de Tour blijven. Gelukkig kon ik op het einde weer rekenen hoe rap ik moest rijden, dat was eigenlijk al een goed teken."


  "Die solorit van 25 kilometer was wel een serieuze lijdensweg, de ontlading na de aankomst was aanwezig."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
  2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián209 km
  3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne185 km
  4wegwedstrijdDax - Nogaro182 km
  5wegwedstrijdPau - Laruns165 km
  6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque145 km
  7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux170 km
  8wegwedstrijdLibourne - Limoges201 km
  9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme184 km
  10wegwedstrijdVulcania - Issoire167 km
  11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins180 km
  12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais169 km
  13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier138 km
  14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine152 km
  15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains180 km
  16individuele tijdritPassy - Combloux22 km
  17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel166 km
  18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse186 km
  19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny173 km
  20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133 km
  21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115 km