Serge Pauwels kijkt uit naar 1e Pyreneeënrit: "Het wordt geen slappe koers onder de favorieten"

  Kan Vingegaard Pogacar net als op de Ventoux in de problemen brengen?

  Serge Pauwels en Christophe Vandegoor blikken in hun podcast nog even terug op de winst van Bauke Mollema én de opmerkelijke opmars van Guillaume Martin in de stand. Maar er wordt ook al watertandend vooruitgekeken naar de 1e Pyreneeënrit. "Het is een ideale dag om iets te proberen voor de klassementsrenners."

  "Een slijtageslag op het einde, dan is Mollema op zijn sterkst"

  Met zijn 34 lentes hoort Bauke Mollema tot de oudere renners in het peloton, maar versleten is de Nederlander van Trek-Segafredo nog lang niet. Dat bewees hij vandaag nog eens met zijn triomf in Quillan.

   

  "Er zit heel weinig verval op zijn carrière, "zegt Serge Pauwels. "Hij heeft een heel knap nummer uit zijn mouw geschud. Hij weet dat hij een diesel is en goed is in langere ontsnappingen. Daarom heeft hij heel vroeg voor de aanval gekozen, op 42 kilometer van de finish. Hij wist dat hij die laatste beklimming nog over moest, maar dat kon hij met voorsprong doen. Het was heel sterk en slim.”

   

  Zelfkennis en ervaring dus, een winnende combinatie. Maar toch is Mollema geen veelwinnaar, merkt Christophe Vandegoor op. "Hij probeert het altijd solo, want hij is natuurlijk zo traag als een strijkijzer. Hij heeft een mooi palmares met onder meer de Ronde van Lombardije, de Clasica San Sebastian en nu 2 ritten in de Tour. Maar als je ziet hoe sterk hij is, waarom zien we dat dan niet vaker?"

   

  "Hij is natuurlijk geen klimmer zoals Pogacar of Roglic", reageert Pauwels. "Het is voor hem heel moeilijk om te winnen in een klein groepje. Vandaag was er geen moment rust in het peloton, de ontsnapping is pas na 80 kilometer ontstaan. Dan weet je dat het een slijtageslag wordt op het einde en dan is Mollema op zijn sterkst.”

  Bauke Mollema bleek de sterkste én de slimste van een omvangrijke kopgroep.

  "Ik zou Martin toch niet onderschatten"

  Nog een winnaar van de 14e rit: Guillaume Martin. De Fransman zat mee in de goede vlucht en kwam uiteindelijk te kort voor de ritzege, maar deed wel een zaak in het klassement. Hij staat plots tweede op 4'04" van Pogacar.

   

  "Hij heeft toch wel een heel mooie sprong naar voren gemaakt. Martin is toch niet de eerste de beste", zegt Pauwels. "Hij stond negende en op Pogacar na  heeft hij de achterstand op de anderen helemaal goedgemaakt."

   

  Martin kreeg een vrijgeleide van het peloton. Krijgen de toppers daar nog spijt van? Volgens Pauwels kunnen ze de Fransman maar beter in de gaten houden. "Het is een ongeschreven wet dat de top tien-plaatsen pas in de derde week verdedigd worden. De Pyreneeën komen er nog aan, maar ik zou Martin toch niet onderschatten. Hij wordt normaal beter naar het einde van een grote ronde toe."

   

  "Hij zal morgen natuurlijk wel de inspanningen van vandaag voelen en dan kan hij weer een deel van zijn voorsprong kwijtspelen. Het siert hem wel dat hij voor de aanval gekozen heeft. Het waren de beste renners die wegreden op de Col de Montségur. Het was een bewuste keuze om mee te glippen."

  Martin wordt normaal beter naar het einde van een grote ronde toe

  Serge Pauwels

  "Misschien hopen ze om Pogacar op grote hoogte op de knieën te krijgen"

  Morgen trekken de renners, daags voor de tweede rustdag, de Pyreneeën in. Met de Port d'Envalira (2.408m) bereiken we dan het hoogtepunt van deze Tour en Serge Pauwels verwacht ook een sportief toppunt. "Het gaat koers worden. 2.400 meter, dan ben je geneigd te zeggen dat de Colombianen en Ecuadorianen daar goed in zijn. Carapaz en Uran, de uitdagers van Pogacar."

   

  "De enige tactiek die Ineos en andere ploegen nog kunnen gebruiken is om Pogacar uit zijn lood te slaan door van ver de koers hard te maken. In de Ventoux-rit hebben ze Pogacar uiteindelijk ook kunnen isoleren, maar hij viel pas vrij laat alleen."

   

  "Ze hebben niks te verliezen met een gelijkaardige tactiek. In de rit naar Malaucène speculeerden ze misschien op een mindere prestatie van Pogacar in de hitte. Nu hopen ze misschien om hem op de knieën te krijgen, omdat hij op grote hoogte minder zou presteren dan Uran en Carapaz. Net voor de rustdag is het ook een ideale dag om iets te proberen."

   

  Jonas Vingegaard bracht Pogacar woensdag in de problemen op de Ventoux, maar in de afdaling naar de finish kon de Sloveen weer bij de Deen komen. Ook morgen volgt na de laatste col een lange afdaling. Dreigt hetzelfde scenario?

   

  "Het zou voor Vingegaard een goede tactiek zijn om iemand mee te krijgen, maar je wil natuurlijk wel de juiste meekrijgen. Het zal altijd één van zijn directe concurrenten zijn, maar met twee of drie in de afdaling ben je wel sterker dan helemaal alleen. We gaan in elk geval geen slappe koers krijgen onder  de favorieten, daarvoor is het parcours veel te lastig."

  Het zou voor Vingegaard een goede tactiek zijn om iemand mee te krijgen

  Serge Pauwels

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar