Waarom valt de ketting van Cavendish er altijd af na de sprint?

  De ketting van Cav.

  Heeft Cavendish gisteren geluk gehad? De gasten in Villa Sporza merkten alleszins iets opvallends op. Net na de aankomst van Cavendish, viel zijn ketting er af. Dat was blijkbaar niet de eerste keer, na elke sprint verloor hij al zijn ketting. Jasper De Buyst kwam in Villa Sporza met een verklaring.

  De arendsogen van Karl Vannieuwkerke spotten gisteren dat de ketting van Cavendish na de finish niet meer op de tandwielen lag. Jasper de Buyst, profwielrenner bij Lotto-Soudal en zelf een snelle man, kwam eerder deze week al een artikel tegen waar de oorzaak van het mechanische falen uitgelegd werd. (Artikel van Cycling Weekly)

   

  "Na elke overwinning in deze Tour lag Cavendish' ketting er al af. Blijkbaar komt dat door zijn viering. Op het moment dat hij zijn handen in de lucht steekt, strekt hij zijn linkerbeen uit, waardoor zijn ketting contact verliest", vertelde De Buyst.

  "Cavendish heeft ook een 'gewelddadigere' sprintstijl"

  In Cycling Weekly had Dov Tate van Parcours Wheels een uitgebreidere versie van de feiten in pacht:

   

  "Mark Cavendish maakt een schokkerige beweging op het moment dat hij over de streep komt. Aangezien zijn ketting tijdens de sprint al heen en weer geslingerd heeft, is er niet veel nodig om contact te verliezen."

   

  "Cavendish is ook duidelijk 'gewelddadiger' in zijn sprint-lichaamsbeweging. Op het moment dat hij viert, maakt hij een abrupte stop in zijn trapbeweging. Hij zet zijn linkerknie op slot als hij gaat zitten om te juichen en zorgt er zo voor dat hij een klein terugtrap-moment heeft."

   

  "Het is  waarschijnlijk een combinatie van wat voorwaartse kracht in de ketting, gecombineerd met een volledige stop bij de cranks (of zelfs een kleine omgekeerde beweging), wat genoeg is om de ketting ervan af te laten vallen, aangezien hij al heftig beweegt van de sprint."

  Bekijk het fragment in Villa Sporza:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
  2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián209 km
  3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne185 km
  4wegwedstrijdDax - Nogaro182 km
  5wegwedstrijdPau - Laruns165 km
  6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque145 km
  7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux170 km
  8wegwedstrijdLibourne - Limoges201 km
  9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme184 km
  10wegwedstrijdVulcania - Issoire167 km
  11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins180 km
  12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais169 km
  13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier138 km
  14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine152 km
  15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains180 km
  16individuele tijdritPassy - Combloux22 km
  17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel166 km
  18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse186 km
  19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny173 km
  20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133 km
  21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115 km