Ga naar de inhoud

Wimbledon

    WTA klassement

    naampunten
    1
    Iga Swiatek
    9295
    2
    Aryna Sabalenka
    9050
    3
    Coco Gauff
    6580
    4
    Elena Rybakina
    6365
    5
    Jessica Pegula
    5975
    6
    Ons Jabeur
    4195
    7
    Markéta Vondroušová
    4046
    8
    Karolína Muchová
    3650
    9
    Maria Sakkari
    3620
    10
    Barbora Krejcíková
    2880

    Dirk Gerlo: "Je ziet vuur in de ogen van Barty, ze wil tonen dat ze nummer 1 is"

     za 10 juli 2021 13:14
    Kan Ashleigh Barty nog glimlachen na de finale?

    Met Ashleigh Barty (WTA 1)en Karolina Pliskova (WTA 13) heeft Wimbledon twee mooie namen op de affiche van de finale verzameld. "Het mentale zal doorslaggevend zijn", schat tenniscommentator Dirk Gerlo.

    Wimbledon
    Ashleigh Barty (1, 1)
    Karolína Plíšková (38, 8)
    einde
    6
    set 1
    3
    64
    set 2
    77
    6
    set 3
    3

    Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld, zoekt na Roland Garros haar tweede grandslamtitel. Karolina Pliskova had op de US Open in 2016 al één kans op een titel, maar botste toen op Angelique Kerber. Wat zijn de waardverhoudingen?

     

    "Op papier is Barty de favoriete", zegt Dirk Gerlo. "In onderlinge duels staat het 5-2 voor de Australische. Ze heeft de laatste 3 ontmoetingen gewonnen, maar wel 2 keer in 3 sets. Een belangrijke voetnoot."

     

    "Exact 10 jaar geleden heeft Barty Wimbledon al eens gewonnen als juniore. Van iedereen op de deelnemerslijst is ze de meest allround speelster. Die veelzijdigheid toonde ze in 2019 al met de eindzege op Roland Garros."

    "Haar vormpeil en zelfvertrouwen groeiden zienderogen op Wimbledon. De manier waarop ze Kerber uitschakelde in de halve finale, was veelzeggend. Je ziet het vuur in haar ogen: "Ik en niemand anders gaat de titel pakken op Wimbledon"."

    Het vormpeil en zelfvertrouwen van Ashleigh Barty groeiden zienderogen op Wimbledon.

    Dirk Gerlo

    Maar dat betekent niet dat Barty gewonnen spel heeft in de All England Tennis Club. "Onderschat Pliskova niet", waarschuwt Gerlo. "Ze heeft misschien nog geen grand slam gewonnen, maar is na de finale op de US Open in 2016 wel op een regelmatig hoog niveau blijven spelen."

     

    "Het spel van Pliskova heeft veel voordelen: ze heeft de sterkste opslag, haar eerste return is onwaarschijnlijk en ze laat nauwelijks een break toe. De Tsjechische is 1,86m groot, maar is toch behoorlijk beweeglijk."

     

    "En ze heeft meer wapens dan haar opslag en return. Typisch voor de Tsjechische tennisschool gaat ze niet wachten op een rally. Ze wil zo snel mogelijk toeslaan, terwijl Barty meer zal variëren, crossen en tempowissels zal gebruiken."

    Gerlo: "Wie zal onder de druk bezwijken?"

    Een clash van stijlen dus in de Wimbledon-finale, maar ook mentaal wordt het een strijd, voorspelt Gerlo. "Pliskova was in haar halve finale tegen Aryna Sabalenka mentaal heel sterk. Ook toen de druk heel groot was, was haar mentale sterkte opmerkelijk."

     

    "Maar Barty heeft wel de ervaring van een grandslamfinale te winnen. De vraag is wie zal kunnen genieten van het moment en wie onder de druk bezwijkt. De mentale strijd zal doorslaggevend zijn."

     

    Barty staat na het coronajaar nog steeds op de eerste plek in de WTA-ranking, met dank aan de bevriezing van de ranglijsten. "Maar Wimbledon is het moment voor Barty om te bewijzen waarom ze nummer 1 van de wereld is", besluit Gerlo.

    Lees ook: