Spelen zonder publiek: "Andere beleving, maar records zullen toch sneuvelen"

Geen volle stadions zoals op de Olympische Spelen in Londen (2012).

Toch geen publiek in de tribunes tijdens de Spelen. Wij vroegen ons af of dit een impact zal hebben op de atleten. Gaan we plots minder records zien sneuvelen omdat er geen publiek is? Hoogleraar sportpsychologie Paul Wylleman lost het vraagstuk op.

Paul Wylleman is hoogleraar sportpsychologie aan de VUB, begeleidt topsporters en werkt samen met de olympische delegatie van Nederland.

De Olympische Spelen worden dan toch achter gesloten deuren gehouden. Nu de noodtoestand is uitgeroepen in Tokio, zijn toeschouwers niet meer welkom op de olympische evenementen. 

 

Dat zien sommige atleten niet graag gebeuren. Die zien zo een deel van de adrenaline - om een knalprestatie neer te zetten - in het water vallen. "Atletiek is een sport voor toeschouwers. Als atleet presteer je nu eenmaal beter met publiek", vertelde polsstokspringer Ben Broeders zelfs. 

 

Maar hoe groot is de impact van de aanmoedigingen van het publiek op de atleet dan? "Publiek doet iets met een atleet", legt Paul  Wylleman uit. "De beleving zal anders zijn. Een leeg stadion is voor de atleet emotioneel anders dan een bomvolle arena."

Ik denk niet dat er minder records zullen sneuvelen door de afwezigheid van het publiek

Paul Wylleman

"De lege stadions zullen wel minder invloed hebben op de prestatie van de atleet dan op de beleving. Je strijdt op dat moment niet voor het publiek, maar tegen je concurrenten."


"De atleten zullen hoe dan ook voluit gaan voor hun beste prestatie. Dat zal niet veranderen. Ik denk dus niet dat er minder records zullen sneuvelen. Ik denk wel dat de atleten hun kers op de taart gaan mislopen: de waardering van het publiek in het stadion.”

Waarom zal het weinig invloed hebben op de prestaties?

Kortom, de beleving van de atleten zal anders zijn, maar hun prestaties zullen er minder onder lijden, meent Wylleman. "Veel van de olympische atleten hebben ook al ervaring met (half)lege tribunes."

 

"Op verschillende kwalificatietoernooien waren er bijvoorbeeld al weinig toeschouwers aanwezig. We gaan in Tokio dus niet plots van 20.000 naar 0 supporters."

Wanneer je enkel een prestatie kan neerzetten als er wel publiek is, heb je je onvoldoende voorbereid

Paul Wylleman

"Daarnaast zal er ook wel wat volk zijn. In een vol stadion verdwijnt dat natuurlijk in het niets, maar de atleten hebben sowieso hun eigen delegatie nog."

 

"Het zal gewoon een kwestie van aanpassen worden. Alles staat en valt met een goede voorbereiding. Wanneer je enkel een prestatie kan neerzetten als er wel publiek is, heb je je onvoldoende voorbereid.”