Neen, op het EK is er geen match om het brons (meer)

  14 juli 2018: de Rode Duivels hebben Engeland geklopt in de bronzen WK-match (2-0).

  Drie jaar geleden wonnen de Rode Duivels de kleine finale op het WK in Rusland. Die "troostwedstrijd" staat niet op het programma op het Europees kampioenschap. Al sinds 1980 niet meer.

  Morgenavond strijden Italië en Engeland om de Europese titel. In de halve finales klopten ze respectievelijk Spanje en Denemarken, maar die teams zijn alweer naar huis. Een match om de 3e plaats bestaat niet meer op het Europees kampioenschap.

  Spektakelmatch in 1980

  Voor de laatste bronzen EK-match moeten we terug naar Euro 1980, het toernooi waar de Belgen de finale haalden (tegen West-Duitsland). Meer dan 8 landen namen er niet deel aan de eindronde. De groepswinnaars gingen rechtstreeks naar de finale, de nummers 2 speelden de kleine finale.

   

  Het toenmalige Tsjechoslovakije en gastland Italië maakten er een pittige wedstrijd van. Na een gelijke stand (1-1) trapten de twee teams maar liefst 18 strafschoppen. De legendarische penaltynemer Panenka scoorde voor Tsjechoslovakije, de Italiaanse verdediger Collovati miste uiteindelijk: 9-8.

  Een spektakelstuk was het en toch heeft de Europese voetbalbond UEFA sindsdien geen kleine finales meer georganiseerd. In 1984 maakten de halve finales (opnieuw) hun intrede op het EK en werd de match om brons afgeschaft.

  Dit jaar stonden maar liefst 24 ploegen aan de start van Euro 2020, goed voor 51 matchen. Het hadden er ook 52 kunnen zijn.

  VIDEO: De bronzen WK-match van de Rode Duivels in 2018

  lees/bekijk ook: