VIDEO: De strafste (wind)stoten van de 12e Tour-etappe: Politt triomfeert in afvallingsrace

Politt werd beloond voor zijn aanvalslust.

De 12e etappe in de Tour werd er één met waaiers en een grote kopgroep die stelselmatig uitdunde. Nils Politt was de slimste en sterkste van de koplopers en boekte in Nîmes zijn 1e ritzege in de Tour. Bekijk hier de belangrijkste momenten van vandaag.

1. Stevige wind zorgt meteen voor verbrokkeling

Geen sprake van even op adem komen voor de renners na de loodzware bergrit met 2 beklimmingen van de Ventoux. De wind staat ideaal om waaiers te trekken en dus breekt het gevecht meteen los. Onder meer Thomas De Gendt ziet sterretjes en heeft alle moeite van de wereld om aan te sluiten bij de laatste waaier.

2. Peloton geeft kopgroep vrijgeleide, Cavendish wordt mecanicien

Een ruime kopgroep van 13 renners kan zich al snel afscheiden, met daarbij wereldkampioen Julian Alaphilippe en ook de Belgen Edward Theuns en Brent Van Moer. In het peloton valt het stil en krijgen we een hergroepering. De waaieroorlog eist uiteindelijk geen grote slachtoffers. 

 

Mark Cavendish kan zelfs even de tijd nemen om te sleutelen aan zijn schoenplaatje. De Brit weet het dan al: de 34 ritzeges van Eddy Merckx in de Tour evenaren, het zal niet voor vandaag zijn.

3. Politt neemt de handschoen op in de kopgroep

Op ruim 50 kilometer van de finish is het gedaan met de vrede in de kopgroep. Nils Politt gooit de knuppel in het hoenderhok, enkel Connor Swift gaat gezwind mee. Uiteindelijk komt alles weer samen, maar het startschot voor een spervuur aan aanvallen is wel definitief gegeven. Lotto-Soudal kiest voor het offensief, maar ook Van Moer en Sweeny raken niet weg.

4. Kwartet zonder Belgen kiest het hazenpad

Harry Sweeny geeft niet op,  bij een nieuwe poging raakt de renner van Lotto-Soudal wel weg. De Australiër krijgt het gezelschap van Politt, Küng en Erviti. Het viertal fietst zo'n 30 seconden voorsprong bijeen, Theuns en Van Moer zitten in het defensief bij de achtervolgers.

5. Versnelling Sweeny doet Küng de das om

Sweeny heeft zijn voornaam niet gestolen, hij maakt handig gebruik van de laatste hellende stroken in de rit om te versnellen. Voor Küng is het einde verhaal, Politt en Erviti slagen er wel in om weer bij Sweeny te raken.

6. Politt gaat solo en rondt het feilloos af

Op 11 kilometer van de finish waagt Politt nog maar eens zijn kans. Sweeny en Erviti moeten passen, de Duitser van Bora-Hansgrohe ruikt zijn kans. Hij slaat al snel een kloofje van een halve minuut en geeft het niet meer uit handen. Politt boekt na een knap nummer de mooiste overwinning in zijn carrière.

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián208,9 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne187,4 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro181,8 km
5wegwedstrijdPau - Laruns162,7 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque144,9 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux169,9 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges200,7 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme182,4 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167,2 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins179,8 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais168,8 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier137,8 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine151,8 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains179 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22,4 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel165,7 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse184,9 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny172,8 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133,5 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115,1 km