Sprintrace? Alles wat je moet weten over nieuwe F1-kwalificatie

  De Formule 1 experimenteert dit seizoen op 3 circuits met sprintraces om de polepositie te bepalen. Silverstone mag dit weekend de spits afbijten. Hoe gaat het in zijn werk en levert het ook iets op? Ontdek het hier.

  Wat is een sprintrace?

  Het concept van een sprintrace is doodeenvoudig: het is nagenoeg hetzelfde als een gewone F1-race, maar dan korter. Terwijl in een Grote Prijs minimaal 305 kilometer wordt afgelegd, staat in een sprintrace amper 100 kilometer op het programma.

   

  Op Silverstone vervangen de sprintraces de kwalificaties. De uitslag van de sprintrace op zaterdag bepaalt dus de startorde voor de race op zondag. 

   

  De winnaar van de sprintrace verovert niet alleen de polepositie, maar krijgt ook 3 WK-punten. De nummer twee ontvangt twee punten, de derde één punt. Een podiumceremonie hoort er niet bij.

  Wat met de kwalificatie voor de sprintrace?

  Ook voor de sprintrace moet een startvolgorde worden bepaald, zeg maar de kwalificatie voor de kwalificatie. Daarvoor grijpt de Formule 1 terug naar het aloude recept van Q1 tot en met Q3.

   

  Na de vrije training van een uurtje op vrijdag volgen de kwalificaties voor de sprintrace. Een belangrijke verandering: in die traditionele kwalificaties mogen de rijders alleen de zachte banden gebruiken.

   

  Het programma:

  • Vrijdagochtend: vrije training 1
  • Vrijdagmiddag: kwalificatie voor sprintrace
  • Zaterdagochtend: vrije training 2
  • Zaterdagmiddag: sprintrace
  • Zondag: Grote Prijs

  Waarom experimenteren met sprintraces?

  In de Formule 2 zijn de sprintraces al enkele jaren vaste prik, maar in de Formule 1 is het voorlopig een experiment. De Grote Prijs van Silverstone mag het concept een eerste keer uitproberen.

   

  Later in het seizoen wordt ook in Monza (12 september) en hoogstwaarschijnlijk in de GP van Brazilië op Interlagos (7 november) een sprintrace georganiseerd.

   

  De Formule 1 hoopt met de sprintraces een nieuw kijkerspubliek aan te spreken en de tegenvallende cijfers op te krikken.

  Waarschijnlijk rijden we in een treintje naar de streep en wordt het niet zo spannend.

  Lewis Hamilton

  WK-leider Max Verstappen verwacht wat opschudding bij de sprintraces, maar titelverdediger Lewis Hamilton heeft er minder zin in. "Waarschijnlijk rijden we in een treintje naar de streep", zegt de Brit. "Hopelijk wordt er wat ingehaald, maar waarschijnlijk wordt het niet zo spannend."