Planckaert ziet Van Aert al in het geel: "Als hij zich specialiseert in de Tour, wie weet?"

  De eindzege in de Tour pakken, volgens Planckaert is het niet onmogelijk voor Van Aert.

  De schitterende overwinning van Wout van Aert in de Ventoux-rit zinderde ook gisteren nog na bij de gasten in Villa Sporza. Ook Eddy Planckaert was onder de indruk en ziet in Van Aert zelfs een kandidaat om ooit de Tour te winnen. Johan Museeuw en Adrie van der Poel zijn wat voorzichtiger. "Het zal elk jaar moeilijker worden, want ze kennen nu zijn capaciteiten."

  "Francesco Moser heeft ook de Giro gewonnen"

  Eddy Planckaert heeft met volle teugen genoten van het nummer dat Wout van Aert woensdag opvoerde op de Ventoux. De analist ziet er zelfs de kiem in van nog iets grootser. 

   

  "Ik denk, en ik zal nu kritiek en veel reacties krijgen, dat als hij zich echt specialiseert op de Ronde van Frankrijk en de Tour wordt gemaakt met langere tijdritten… Wie weet? De Cauwer zit nu op zijn stoel te draaien, maar Van Aert is een ongelofelijke coureur."

   

  Het thema was meteen gelanceerd in Villa Sporza. Ook de andere gasten kregen de vraag: is Wout van Aert, mits specialisatie, in staat om de Tour te winnen? Johan Museeuw gelooft er niet in. “Hij moet zich niet specialiseren. Het is opmerkelijk dat een klassieke coureur ook in de Tour top is, maar nu zijn ronderenners ook top in het voorjaar."

   

  "De evolutie is helemaal anders. Bernal werd derde in de Strade Bianche, Pogacar won Luik-Bastenaken-Luik. Als ik Wout was, ik zou me zeker niet omvormen tot Tourwinnaar. Hij kan op termijn zeker de groene trui pakken. Maar de gele trui? Dat denk ik niet."

  Van Aert moet zich niet specialiseren. Hij kan op termijn zeker de groene trui pakken. Maar de gele? Ik denk het niet

  Johan Museeuw

  Ook Adrie van der Poel ziet Van Aert niet meteen op het hoogste schavotje in Parijs. "Dan moet alles meezitten. Het wordt ook steeds moeilijker. Hij stond tweede, hij had toen al iets kunnen proberen. Hij had 4 minuten cadeau gekregen in een etappe, het zal op die manier moeten."

  "Maar volgend jaar zullen ze de capaciteiten van Van Aert kennen, het zal elk jaar moeilijker worden. Als hij zijn wattages blijft rijden, kan hij een heel eind
  komen. Maar dat is niet genoeg om de Tour te winnen. "

  Planckaert verwees toch nog eens naar de prestaties van Van Aert in de vorige Tour. "Vorig jaar heeft hij bergop ook op kop gereden voor Roglic en zat er nog 8 man in zijn wiel. Ik vergelijk het met Francesco Moser, die ook de Giro gewonnen heeft."

  "Van Aert had ook al 2 keer de groene trui kunnen winnen, maar ik krijg het gevoel dat die trui niet goed genoeg is. Ik denk dat hij daar ooit spijt van zal krijgen. Zeker als je nooit de gele trui pakt, wat heel moeilijk zal zijn."

  De krachttoer van Van Aert op de Ventoux doet Planckaert dromen van meer.

  "Evenepoel heeft ontdekt dat het niet zo makkelijk is in een grote ronde"

  Bij Remco Evenepoel zijn de ambities voor de grote rondes wel duidelijk, hij wil op termijn meedoen voor eindwinst. Zijn debuut in de Giro dit jaar, na een lange revalidatie sinds zijn val in de Ronde van Lombardije, bleek een harde leerschool met uiteindelijk een opgave.

   

  Adrie van der Poel vond de aanpak wat ongelukkig. "Ik denk dat Evenepoel nu ook wel ontdekt heeft dat het niet zo makkelijk is in een grote ronde. Misschien hebben ze daar wel een fout gemaakt door zo fanatiek met hem te koersen in de eerste 10 dagen."

   

  "Ik zou dat omgedraaid hebben. De eerste 10 dagen alles rustig houden en ook niet meedoen met die stomme sprintjes voor seconden, want in het eindklassement gaat het om minuten. Hij had daar heel veel uit kunnen leren naar de toekomst toe."

   

  "Na die blessure en met zijn voorbereiding ga je meteen naar één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar, die dan ook nog eens 3 weken duurt. Ik zeg niet dat hij geen uitzonderlijk talent is, maar dan wordt het wel heel moeilijk gemaakt."

   

  "Je hebt nog geen koers gereden en meteen is die druk daar weer. Hij doet daar zelf ook aan mee. Ik zou in zijn geval wat rustiger omgesprongen zijn met de ambities in die eerste week."

  Ik zou in het geval van Evenepoel wat rustiger omgesprongen zijn met de ambities in die eerste Giro-week

  Adrie van der Poel

  Adrie van der Poel had een andere aanpak gekozen voor Remco Evenepoel in de Giro.

  "Nooit gedacht dat Mathieu zo close was met zijn opa"

  Met Adrie van der Poel in Villa Sporza werd er natuurlijk ook nog eens teruggeblikt op het Tour-debuut van zijn zoon Mathieu. Die won op indrukwekkende wijze de 2e rit en droeg zijn zege op aan zijn overleden grootvader, Raymond Poulidor. 

   

  "Ik kijk er met gepaste trots op terug. Het was voor Mathieu natuurlijk speciaal met zijn opa. Wij zagen Raymond maar twee keer per jaar. Dan is het toch een pak intenser dan wanneer je je opa elke week ziet."

   

  "Ik had nooit gedacht dat ze zo close waren, maar dat zagen we eigenlijk al op de begrafenis. Alle emoties die er nu bij “Matje” uitkwamen, dan zie je wel dat het heel diep zat."

   

  "Achteraf hoorde ik dat Mathieu die eerste dag niet goed in zijn vel zat en heel nerveus was. Maar dat is zijn sterke punt, hij draait de knop dan snel om. De zondagochtend was hij een heel andere kerel."

  "Een hele goede Mathieu kan goud pakken in Tokio"

  Intussen zit Van der Poel al op de mountainbike, in volle voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. Papa Adrie heeft er vertrouwen in. “Ik denk dat hij er klaar voor is, het is nu vooral wennen aan de mountainbike. Hij zal ook op tijd daar zijn om aan het parcours, de temperatuur en het tijdsverschil te wennen."

  "Ik schat de kans wel hoog in dat hij een medaille pakt en dan kan je ook goud halen. Bart Brentjens heeft het parcours gezien en die zegt dat een hele goede Mathieu van der Poel daar goud kan pakken. Dan geloof ik dat, want hij is iemand met kennis."

  "Flückiger en Pidcock zullen de grootste concurrenten zijn. Ook met Cink en de olympische kampioen (Nino Schurter, red.) zullen we rekening moeten houden."

  Bekijk de volledige uitzending van Villa Sporza:

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar