Planckaert ziet Van Aert al in het geel: "Als hij zich specialiseert in de Tour, wie weet?"

  De eindzege in de Tour pakken, volgens Planckaert is het niet onmogelijk voor Van Aert.

  De schitterende overwinning van Wout van Aert in de Ventoux-rit zinderde ook gisteren nog na bij de gasten in Villa Sporza. Ook Eddy Planckaert was onder de indruk en ziet in Van Aert zelfs een kandidaat om ooit de Tour te winnen. Johan Museeuw en Adrie van der Poel zijn wat voorzichtiger. "Het zal elk jaar moeilijker worden, want ze kennen nu zijn capaciteiten."

  "Francesco Moser heeft ook de Giro gewonnen"

  Eddy Planckaert heeft met volle teugen genoten van het nummer dat Wout van Aert woensdag opvoerde op de Ventoux. De analist ziet er zelfs de kiem in van nog iets grootser. 

   

  "Ik denk, en ik zal nu kritiek en veel reacties krijgen, dat als hij zich echt specialiseert op de Ronde van Frankrijk en de Tour wordt gemaakt met langere tijdritten… Wie weet? De Cauwer zit nu op zijn stoel te draaien, maar Van Aert is een ongelofelijke coureur."

   

  Het thema was meteen gelanceerd in Villa Sporza. Ook de andere gasten kregen de vraag: is Wout van Aert, mits specialisatie, in staat om de Tour te winnen? Johan Museeuw gelooft er niet in. “Hij moet zich niet specialiseren. Het is opmerkelijk dat een klassieke coureur ook in de Tour top is, maar nu zijn ronderenners ook top in het voorjaar."

   

  "De evolutie is helemaal anders. Bernal werd derde in de Strade Bianche, Pogacar won Luik-Bastenaken-Luik. Als ik Wout was, ik zou me zeker niet omvormen tot Tourwinnaar. Hij kan op termijn zeker de groene trui pakken. Maar de gele trui? Dat denk ik niet."

  Van Aert moet zich niet specialiseren. Hij kan op termijn zeker de groene trui pakken. Maar de gele? Ik denk het niet

  Johan Museeuw

  Ook Adrie van der Poel ziet Van Aert niet meteen op het hoogste schavotje in Parijs. "Dan moet alles meezitten. Het wordt ook steeds moeilijker. Hij stond tweede, hij had toen al iets kunnen proberen. Hij had 4 minuten cadeau gekregen in een etappe, het zal op die manier moeten."

  "Maar volgend jaar zullen ze de capaciteiten van Van Aert kennen, het zal elk jaar moeilijker worden. Als hij zijn wattages blijft rijden, kan hij een heel eind
  komen. Maar dat is niet genoeg om de Tour te winnen. "

  Planckaert verwees toch nog eens naar de prestaties van Van Aert in de vorige Tour. "Vorig jaar heeft hij bergop ook op kop gereden voor Roglic en zat er nog 8 man in zijn wiel. Ik vergelijk het met Francesco Moser, die ook de Giro gewonnen heeft."

  "Van Aert had ook al 2 keer de groene trui kunnen winnen, maar ik krijg het gevoel dat die trui niet goed genoeg is. Ik denk dat hij daar ooit spijt van zal krijgen. Zeker als je nooit de gele trui pakt, wat heel moeilijk zal zijn."

  De krachttoer van Van Aert op de Ventoux doet Planckaert dromen van meer.

  "Evenepoel heeft ontdekt dat het niet zo makkelijk is in een grote ronde"

  Bij Remco Evenepoel zijn de ambities voor de grote rondes wel duidelijk, hij wil op termijn meedoen voor eindwinst. Zijn debuut in de Giro dit jaar, na een lange revalidatie sinds zijn val in de Ronde