Sprankeltje hoop op spanning? "Bernal kreeg in Giro ook terugval in laatste week"

  Jonas Vingegaard zet Tadej Pogacar onder druk op de Ventoux.

  Op de flanken van de Mont Ventoux heeft Jonas Vingegaard voor een sprankeltje hoop gezorgd bij wie dacht dat de Tour-winnaar al bekend was. Voor het eerst kon Tadej Pogacar een andere klassementsrenner bergop niet volgen. Een eerste zwak momentje voor de Sloveen? "De concurrentie merkt dat Pogacar niet onklopbaar is", zegt Serge Pauwels.

  Niet alleen Wout van Aert toonde zich woensdag voor Jumbo-Visma. Ook ploeggenoot Jonas Vingegaard maakte indruk op de Mont Ventoux. "Hij had de benen en vooral het lef om aan te vallen. Hij gaf echt een hele sterke indruk", zegt Serge Pauwels.

   

  In de dagelijkse Sporza-podcast over de Tour blikte Pauwels samen met Christophe Vandegoor terug op de dubbele beklimming van de Ventoux en de prik van Vingegaard richting Pogacar. "In een mum van tijd had hij al een riante voorsprong", zei Pauwels.

   

  "Hij had natuurlijk het nadeel dat hij alleen zat in de afdaling. Pogacar kreeg dan plots Carapaz als bondgenoot in plaats van als vijand. Hij dicht het gat op Vingegaard in de afdaling", zegt Pauwels.

   

  "Het verschil aan de finish was uiteindelijk nul seconden, maar misschien is er zo wel iets veranderd in de hoofden van Vingegaard en Carapaz."

  Op de Ventoux moest Pogacar toch wel echt harken

  Serge Pauwels

  "Ze hebben gemerkt dat Pogacar niet onklopbaar is. In de vorige ritten reed hij nog weg van alles en iedereen op momenten die hij zelf uitkoos. Op de Ventoux moest hij toch wel echt harken."

   

  "Die seconden verloor Pogacar niet zomaar. Als dat gebeurde op 10 kilometer van de top, dan heb je snel 5 minuten aan je broek."

   

  De Tourorganisatie wou geen aankomst bergop, omdat ze dachten anders maar een prikje te zien in de laatste 2 kilometer. 

   

  "Achteraf bekeken hadden ze  de aankomst toch beter bergop gelegd, dan hadden we tenminste iets gezien", merkt Vandegoor op. "Nu lag de aankomstplaats na een afdaling en zagen we uiteindelijk geen verschillen tussen de favorieten."

  Beluister hier de podcast Sporza Tour:

  Tadej Pogacar in de achtervolging op de Ventoux.

  Hoste: "Een gele trui is vermoeiender"

  In Villa Sporza Tour op Een werden gisterenavond ook vragen gesteld bij de tactiek van Ineos Granadiers. "Waarom reed Ineos voorop?", begreep Bram Tankink de Britse strategie niet helemaal.

   

  "De ritwinst is niet gelukt. Carapaz heeft ook geen tijd kunnen winnen op Pogacar. Dus eigenlijk reden ze op kop voor Vingegaard. Op een bepaald moment zit Pogacar echt alleen in een groepje met drie man van Ineos."

   

  Toonde Pogacar een teken van zwakte en kan er nog iets gebeuren in de Pyreneeën? "We zagen hetzelfde in de Ronde van Italië met Bernal", zei Frank Hoste. "De laatste weken was hij ook een stuk minder. Het zou kunnen dat hij een terugval krijgt in de laatste week."

  Naar Le Grand Bornand heeft hij de koers in handen genomen, maar zulke aanvallen wegen.

  Frank Hoste

  "Hij is niet altijd uitbundig met zijn krachten en gaat echt wel zorgvuldig te werk door af en toe in het wiel te blijven. Naar Le Grand Bornand heeft hij wel één keer de koers in handen genomen, maar zulke aanvallen wegen."

   

  "Als hij dat een paar keer doet, kan hij wel nog een terugval krijgen. Op de Ventoux hebben ze gezien dat hij te pakken is", zegt Hoste.

   

  "Een teken van zwakte doet een mens een beetje hopen", zegt Tankink. "Maar vijf minuten is wel veel. Uran is niet meteen de renner die hem van het podium zal jagen."

   

  "Een gele trui is wel vermoeiender", voegt Hoste eraan toe. "Je krijgt minder rust en dat kan wegen op een renner. Dat zou zich misschien kunnen opstapelen."

  Bekijk hier het fragment uit Villa Sporza Tour:

  Bekijk hier de aflevering van Villa Sporza Tour:

  Lees ook:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar