Niemand zó veelzijdig als Wout: wielerwereld looft "Zwitsers zakmes" Van Aert

De Belgische kampioen vindt het zelf misschien wel zijn mooiste overwinning.

In sprints, Vlaamse én Waalse klassiekers, tijdritten en nu ook in een loodzware bergrit. Niemand toonde zich al zo veelzijdig als Wout van Aert - het Zwitserse zakmes van het peloton. Dit jaar veroverde het Belgische fenomeen zeges in alle soorten koersen.

Zelfs bij het Spaanse El Mundo weten ze het: “Er is geen dag op de wielerkalender waarop een overwinning voor Wout van Aert kan worden uitgesloten. Van alle sterren die de afgelopen jaren in de wielersport zijn verschenen, is er geen enkele zo veelzijdig als Wout van Aert.”

 

Ook Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica en vertrouweling van Van Aert, roemt zijn poulain als alleskunner. “Wout herdefinieert het label “all-rounder”. Hij wint tijdritten, klassiekers, sprints en bergritten. Er is niks dat deze man niet kan.”

Onze wielercommentator Michel Wuyts moest zelfs héél lang nadenken om een sprinter en tijdrijder te vinden die ooit een bergetappe won. “Ik moet dan meteen aan Eddy Merckx denken. Al had die het bij massasprints iets moeilijker. Dat was op kracht, terwijl Van Aert het kan op beensnelheid. Dat heb ik de laatste 20 jaar van mijn carrière niet gezien."

 

Op sociale media doen dan weer afbeeldingen de ronde van Wout van Aert als een Zwitsers zakmes - wereldwijd bekend als middel dat alles kan.

 

De vraag is nu: hoeveel keer komt de Belg nog uit de broekzak tevoorschijn?

Bekijk hieronder het unieke klavertjezes van Wout van Aert dit seizoen

Sprints: machtige sprint in Tirreno-Adriatico

Meesterspurters als Caleb Ewan en Fernando Gaviria moeten het hoofd buigen. In maart schiet Wout van Aert als een raket naar de zege in de massasprint van Tirreno-Adriatico.

Tijdritten: onklopbare Ganna gevloerd

Zes dagen na de sprintzege dropt het tijdritkanon Wout van Aert een bommetje. Hij rijdt de onklopbaar gewaande Filippo Ganna op 11 seconden - voor de Italiaanse wereldkampioen de eerste tijdritnederlaag in ruim een jaar.

 

Ook Stefan Küng (op 6 seconden) en Tadej Pogacar (op 12 seconden) delven het onderspit.

Vlaamse klassiekers: beresterk in wervelende Gent-Wevelgem

Zijn eerste Vlaamse klassieker is een feit. Wout van Aert wint op schitterende wijze Gent-Wevelgem. Na 70 kilometer rijdt hij al weg met een groepje, dwars door de wind.

 

Aan de streep is de renner van Jumbo-Visma sneller dan onder meer Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli en Michael Matthews.

Waalse klassiekers: millimeters beslissen Amstel Gold Race

Met het blote oog is het niet te zien. Na een bloedstollende sprint met Tom Pidcock wint Wout van Aert de Amstel Gold Race. De Belg pareert vlot aanvallen van ploegmaat Roglic en Pidcock op de Cauberg.

 

Na de slopende heuvels neemt hij in de sprint revanche op de Brit, die hem enkele dagen eerder klopte in de Brabantse pijl.

Bergritten: koning van de Mont Ventoux

Zijn strafste stunt tot nog toe. Wout van Aert wint de loodzware bergetappe , met twee keer de Mont Ventoux, in de Tour.

 

Hij laat al zijn medevluchters op 33 kilometer van de streep achter en klimt op zijn eentje naar de zege.

En ook nog... veldritten

We zouden het bijna vergeten: Wout van Aert onderscheidde zich dit kalenderjaar ook al in het veld. Op 24 januari wint hij de wereldbekercross in Overijse. Na een lekke band voor Mathieu van der Poel rijdt Van Aert weg van de Nederlander in de tweede ronde.

 

Eerder die maand won Van Aert ook al het BK in Meulebeke en de cross in Mol.