Is hij dan toch kwetsbaar? Tadej Pogacar wankelt (even): "Ik ontplofte"

  De eindzege leek al in kannen en kruiken, maar Tadej Pogacar (UAE) is dan toch op zijn limieten gebotst in deze Tour de France. Op de 2e beklimming van de Mont Ventoux had de gele trui geen antwoord in huis op een aanval van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). In de afdaling naar Malaucène kon Pogacar het gat evenwel nog dichten.

  Er is dan wel geen schade in seconden, op het mentale front is er toch een tikje uitgedeeld aan Tadej Pogacar.

   

  Van de koude en regen in de Alpen werd vandaag de ommekeer gemaakt naar de warmte van de Provence en die wissel lag de Sloveen iets minder goed.

   

  Op de eerste passage over de Mont Ventoux reed hij met een open shirt naar boven, op de tweede beklimming werd hij onder vuur genomen door Jonas Vingegaard.

   

  De Deense revelatie kon de gele trui bij een tweede prik lossen. Hij zette Pogacar op een half minuutje, maar in de afdaling naar Malaucène kon Pogacar met enkele andere klassementsmannen de kloof nog uitwissen.

  "Met Carapaz en Uran hebben we onze dag gered"

  "Het tempo was pittig op de Ventoux. Jonas Vingegaard viel aan en ik kon niet volgen", analyseerde de gele trui de slotfase van de 11e etappe.

   

  "Het was een tikje te veel en ik ontplofte een beetje. Maar op het einde kon ik alles redden. Met Richard Carapaz en Rigoberto Uran hebben we goed gewerkt en hebben we onze dag gered."

   

  "Ik moest kalm blijven. De aanval was niet zo ver van de top. Ik heb mijn tempo gekozen en ik probeerde de top te bereiken met goeie benen."

   

  "Vingegaard? Ik ben niet verrast. Ik zag in het begin van dit jaar al dat hij een van de beste klimmers kan worden. Zijn toekomst oogt mooi."

   

  En de gele trui beseft dat de eindzege nog niet binnen is. "Neen, morgen wordt weer een winderige dag..."

  VIDEO: Vingegaard gooit Pogacar overboord

  Lees ook: