Door cannabisgebruik geschorste sprintster mag ook niet deelnemen aan 4x100 meter op de Spelen

  Sha'Carri Richardson zal ook niet aantreden op de 4x100 meter.

  Sha'Carri Richardson mag nu helemaal een kruis maken over haar Olympische Spelen. Nadat ze positief had getest op cannabis mocht ze niet aantreden op de 100 meter. De Amerikaanse atletiekbond neemt Richardson nu ook niet mee voor de 4x100 meter.

  Richardson vertelde dat ze cannabis gebruikte om de dood van haar moeder te verwerken. Het leverde haar een schorsing van een maand op. Ze zou wel nog voor de 4x100 meter kunnen uitkomen, maar de Amerikaanse atletiekbond (USATF) heeft geen plek voor haar in de selectie. 

   

  "Alle USATF-atleten moeten zich houden aan de huidige antidopingcode", vertelde de USATF in een statement. "Onze geloofwaardigheid als nationaal bestuursorgaan zou verloren gaan als de regels alleen onder bepaalde omstandigheden zouden worden gehandhaafd."

  Schorsing met terugwerkende kracht

  Richardson testte positief na de Amerikaanse trials eind juni in Eugene en heeft de schorsing, die met terugwerkende kracht is ingegaan vanaf 28 juni, aanvaard.

  Richardsons tijd van 10.86 waarmee ze zich bij de Amerikaanse kwalificaties plaatste voor de 100 meter van Tokio, werd door de diskwalificatie ongeldig verklaard. Daardoor moest ze sowieso de olympische 100 meter aan zich voorbij laten gaan.